Hlavní obsah

KLDR testovala další rakety, spěchá s vývojem nosičů jaderných hlavic

Pchjongjang

Severní Korea ve středu uskutečnila další dva pokusy o odpal nové rakety středního doletu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jihokorejskou armádu. Podle jihokorejských vojenských představitelů šlo v prvním případě o patrně neúspěšný pokus odpálit střelu Musudan, kterou již Pchjongjang letos několikrát testoval.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Při druhém odpalu pak další raketa doletěla do vzdálenosti 400 kilometrů. Zda šlo v případě střely s až desetinásobným doletem o úspěch, či selhání, není jasné.

KLDR se k pokusům dosud nevyjádřila. Japonsko označilo akci za vážné porušení rezoluce OSN, proti níž hodlá protestovat.

Odpal rakety z KLDR potvrdil mluvčí pacifického velení amerického vojska Dave Benham. Jihokorejská agentura Jonhap doplnila, že šlo o odpal z východního pobřeží.

Dvě hodiny po první zkoušce přišly informace o druhém odpalu.

Dostřelí až na Guam

Střely Musudan mohou zasáhnout Jižní Koreu, Japonsko a zřejmě i americký tichomořský ostrov Guam. Raketa byla poprvé představena v říjnu 2010 na vojenské přehlídce v Pchjongjangu a letos v dubnu poprvé otestována. Nejméně čtyři pokusy byly dosud neúspěšné.

KLDR v posledních měsících zvýšila frekvenci raketových testů, což podle pozorovatelů svědčí o tom, že chce co nejdříve disponovat střelou schopnou nést jadernou hlavici, která by dokázala dosáhnout americké pevniny. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Podle Jižní Koreje dal k tomuto testování v březnu příkaz severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Reklama

Související články

Severní Korea vyrobila nové jaderné bomby

Severní Korea rozšiřuje jadernou výrobu, alespoň to naznačují satelitní pozorování. Americké Středisko pro vědu a mezinárodní bezpečnost (ISIS) agenturu...

Výběr článků

Načítám