Hlavní obsah

Boko Haram paralyzuje jihovýchod Nigeru, hrozí humanitární katastrofa

Kidjendi

Radikální milice Boko Haram, která skoro deset let plundruje severovýchod Nigérie, na začátku června ochromila v sousedním Nigeru část regionu Diffa. Desítkám tisíc běženců, kteří před Boko Haram utekli, hrozí humanitární katastrofa, varovala v pondělí OSN. Ta nyní zajišťuje vodu pro 75 tisíc lidí v provizorních uprchlických táborech.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Nigerský chlapec nese vodu v táboře pro uprchlíky Boudouri.

Článek

„Prvořadou potřebou je voda. Je možné zůstat dva dny bez jídla, ale při vážné dehydrataci lze umřít ihned,” řekl agentuře AFP zástupce dětského fondu UNICEF. Jeho týmy dopraví kamióny každý den 280 tisíc litrů vody do Kidjendi, kde je na 40 tisíc migrantů a 60 tisíc litrů do Gari Wazamu, kde se ukrývá 25 tisíc lidí.

Lidé tam uprchli, když milice Boko Haram při útoku 3. června zabila 24 vojáků v pohraničním městě Bosso. Podle některých zdrojů tam radikálové kontrolují několik oblastí.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Běženci v místě pro zápasy v Diffě

Lidé přežívají ve stanech a chýších v poušti, kde čelí vedru a písečným bouřím.

Voda chybí

„Je zde hodně lidí. Můžeš přijít se dvěma nádobami na vodu, ale nakonec ti naplní jen jednu. Je tady příliš mnoho lidí. Někdy se podaří získat vodu až odpoledne,” řekla AFP 25letá matka pěti dětí.

Zato v hlavním městě provincie život po útoku téměř utichl. Část obyvatel utekla, další se bojí vycházet na ulici. „Všechno je to kvůli Boko Haram. Předtím tu byli zákazníci a peníze. Peníze šly z ruky do ruky, ale teď nic, protože tu nejsou žádní lidé,“ řekl webu Africanews Mamane Noare, který musel zavřít svůj obchod.

Kromě samotných útoků jsou důvodem i odvetná opatření nigerské vlády, ta zavedla tvrdá opatření, která mají zamezit útokům. Z bezpečnostních důvodů se zavřely některé cesty. Zboží přestalo proudit z příhraniční oblasti. Zakázána je i jízda na motocyklech, protože ty využívají také atentátníci.

Navzdory tomu se Boko Haram daří dále útočit. V sobotu milice pozabíjely sedm policistů ve vesnici N´Garam u hranic s Nigérií, řekl ministr vnitra Mohamed Bazoum. Přepadení se stalo jen několik hodin poté, co vesnici sám navštívil, napsal web Vanguardngr.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Vojáci doprovázejí nigerského ministra vnitra

Útoky skupiny Boko Haram, která se přihlásila k Islámskému státu, si od roku 2009 vyžádaly už více než 20 tisíc mrtvých a 2,6 miliónu uprchlíků. Sunnitští fundamentalisté terorizují především severovýchod Nigérie, odkud ale byli v posledním roce z větší části vypuzeni, a příhraniční oblasti sousedních států - Kamerunu, Nigeru a Čadu.

Přestože ozbrojené síly všech zmíněných zemí spolupracují, skupinu se jim zatím nepodařilo zlikvidovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám