Hlavní obsah

V Bangladéši po vlně brutálních vražd zatkli přes 11 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Více než 11 000 lidí zatkli v Bangladéši při čtyřdenních raziích po vlně vražd spáchaných islámskými radikály, kteří rozsekali mačetami několik bloggerů i aktivisty bojující za práva homosexuálů a naposledy i hinduistického kněze a ženu policisty. Opozice tvrdí, že jde o akci namířenou proti ní, uvedla CNN. Radikálů je prý mezi zatčenými minimum.

Foto: ČTK/AP

Příbuzní zadržených před centrální věznicí v Dháce

Článek

Policie uvedla, že 145 zatčených je podezřelých z islámského radikalismu, zbytek tvoří běžní kriminálníci, zloději a drogoví dealeři. Při raziích bylo nejen zadrženo 11 000 lidí, ale bylo také zabaveno velké množství zbraní, munice a 2000 motorek.

Radikálové většinou patří ke členům zakázané strany Džama´atul mudžahedín Bangladéš, uvedla policie. Obvinila stranu i z pumových útoků a zadržela její členy kvůli nedávné vraždě hinduistického kněze.

Opoziční Bangladéšská národní strana (BNP) uvedla, že cílem celé monstrakce bylo pozatýkat její vůdce. Zadrženo bylo 2011 jejích předních členů a aktivistů.

Radikální muslimové v zemi řádí už více než rok, jejich oběťmi byli především volnomyšlenkářští bloggeři a v poslední době i aktivisté za práva homosexuálů. [celá zpráva]

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Policie před centrální věznicí v Dháce

Minulý týden byla kromě kněze a křesťanského obchodníka zabita žena vysoce postaveného policisty, který vedl operace proti zakázané straně Džama´atul mudžahedín Bangladéš.

Vláda dlouhodobě čelila kritice, že její reakce na vraždy je nedostatečná, zásah přišel až nyní.

Napětí v zemi

Napětí v zemi je v posledních době vysoké nejen kvůli snahám Islámského státu se v zemi prosadit. Bangladéš se v roce 2010 rozhodl vyrovnat s minulostí a začal řešit válečné zločiny z doby, kdy se země odtrhávala od Pákistánu, což mnozí radikálnější muslimové nechtěli. V posledních letech bylo popraveno několik vysokých představitelů bangladéšského Islámského společenství, zakázaného v roce 2013. Důvodem bylo, že upřednostňovalo ve většinově muslimské zemi islám, Bangladéš je ale definován jako sekulární stát. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám