Hlavní obsah

Na Novém Zélandu zabavili rekordních 494 kilogramů pervitinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Rekordních 494 kilogramů pervitinu zabavila tento týden policie na Novém Zélandu. Policii na drogové dealery upozornili lidé, které se překupníci snažili uplatit. Podle agentury Reuters by zásilka na černém trhu stála v přepočtu okolo osmi miliard korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Novém Zélandu zadrželi téměř půl tuny pervitinuVideo: Reuters

 
Článek

„Je to nepochybně největší množství pervitinu, které bylo na Novém Zélandu kdy zabaveno,“ uvedla policie.

Množství zabaveného pervitinu přesahuje objem zadržený za celý loňský rok na Novém Zélandu, což bylo 334 kilogramu.

Policisté zabavili většinu drogy v pondělí u pláže Ninety Mile Beach. Zadrželi tři muže, kteří 448 kilogramů metamfetaminu odváželi v karavanu. Zbytek drogy pak byl objeven zakopaný na pláži. Dva ze zadržených podle médií pocházejí z Aucklandu.

Foto: New Zealand Police/Handout, Reuters

Balíčky se zabaveným pervitinem

Policii na stopu přivedli lidé, které překupníci oslovili s nabídkou vysoké finanční odměny za to, že jim pomohou spustit na vodu čluny. Podle místních obyvatel se trojice chovala podezřele a v místě se pohybovala dva týdny.

Jejich zadržení následuje měsíc po zatčení dvou Čechů, kteří na aucklandském letišti pašovali rekordních 20 kilogramů drogy. Hrozí jim za to doživotí. [celá zpráva]

Metamfetamin (pervitin)
Je syntetická droga, vyrábí se ve formě krystalické látky bílé až nažloutlé barvy.
Užívá se nejčastěji nitrožilně a šňupáním.
Po aplikaci se u uživatele zvyšuje bdělost, činorodost, neklid, nechutenství, snižuje se potřeba spánku.
Po odeznění účinků drogy nastupuje pocit hladu, vyčerpání a deprese.
Rizikem užívání je vznik výrazné psychické závislosti, zvýšená bezdůvodná agresivita uživatelů, pocity pronásledování, halucinace, poruchy paměti a především riziko infekce HIV-AIDS a žloutenky spojené s nitrožilní aplikací drogy použitými jehlami.
Česko má s pervitinem (metamfetaminem) dlouhodobé problémy. Zatímco v Evropě byl vždy rozšířenější amfetamin, v Česku to byl z historických důvodů pervitin, který se zde nelegálně vyrábí od 70. let.
V poslední době se zejména kvůli nízké ceně pervitin rozšiřuje z Česka do Německa a Rakouska. Nově se podle Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) pervitin objevuje i v Řecku či na Kypru a také v Lotyšsku a Norsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám