Hlavní obsah

Bouře ukrojila 50 metrů pobřeží v luxusní čtvrti Sydney, příliv její osud zřejmě zpečetí

Sydney

Luxusním domům v sydneyské čtvrti Collaroy Beach hrozí zřícení, protože mohutné vlny provázející bouři odplavily pobřeží až do hloubky padesáti metrů. Eroze přitom dál pokračuje, upozornily v úterý BBC a Business Insider.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Luxusním domům na pobřeží v Sydney hrozí po bouři zříceníVideo: AP

 
Článek

Drahá sídla na bouři tvrdě doplatila, ztratila zadní dvorky, dlažbu a v jednom případě vlny podemlely bazén, který se sesul.

V pondělí eroze pokračovala a příliv ukrojil z pobřeží nových pět metrů. V úterý v noci se čeká další příliv, který by mohl osud čtvrti zpečetit.

„Viděli jsme, že během víkendu byla pláž zúžena o 50 metrů a po posledním velkém přílivu v noci může být ještě více škod,“ řekl ředitel laboratoře pro výzkum vody na univerzitě v Novém Jižním Walesu, profesor Ian Turner. Původně měla pláž šířku 160 metrů, po bouři z ní zůstalo jen 90 metrů.

Dodal, že výška písku na pláži poklesla o dva až pět metrů a z každého metru voda odplavila 150 kubíků písku, celkem 450 000 kubíků.

Foto: Stringer, Reuters

Moře se dostalo až k domům na Collaroy Beach

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Pár si fotografuje pobřeží poškození bouří

„Pláž byla kolem těchto nemovitosti zcela odplavena. Když jsme kolem domů procházeli, slyšeli jsme z nich rány a praskání,” popsal Turner.

„Některé z nich jasně utrpěly značný stupeň strukturálního poškození. Bude je potřeba velmi pečlivě prověřit, než do nich budou moci zase vstoupit lidé,” řekl.

Mnoho majitelů přitom nedostane za poškození svých domů žádné peníze, protože některé pojišťovny odmítají hradit škody způsobené mořem.

Majitelka domu Zaza Silková, které voda podemlela bazén, si stěžovala na přístup místní radnice. Podle ní selhala, když se nepostavila ochranná hráz. „Věděli, že země je nestabilní, tohle se stalo už dřív, nedávno voda odplavila velkou část pláže a nic s tím neudělali,“ stěžovala si.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Vlny u Sydney podemlely bazén.

I Turner upozorňuje, že se této situaci dalo vyhnout a radnice měla na pobřeží postavit hráz. Zmínil také, že během let se pláž zvětšovala a zmenšovala až o osmdesát metrů. Podle něj zastupitelstvo v Collaroy Beach stavbu hráze zvažovalo, projektu se ale bránili daňoví poplatníci kvůli vysokým nákladům.

Počet obětí stoupá

Bouře, která zpustošila východní pobřeží Austrálie a Tasmánie, si vyžádala už čtyři oběti. V Tasmánii se nepodařilo zachránit 75letou Mary Kathleen Allfordovou, když její dům zaplavila voda. Jejího manžela ale záchranáři dostali do bezpečí.

Počet obětí může dál stoupat, protože tři lidé jsou stále nezvěstní.

Reklama

Výběr článků

Načítám