Hlavní obsah

Libyjské vládní síly dobyly leteckou základnu u města Syrta, bašty islamistů

Tripolis
Aktualizováno

Libyjské vládní síly oznámily dobytí letecké základny u města Syrta, které je baštou ozbrojenců hlásících se k uskupení Islámský stát (IS). Základna je vzdálena od města asi 70 kilometrů na jih. Libyjský premiér Fajíz Sarradž vyloučil mezinárodní vojenskou intervenci v zemi, připustil ale potřebu zahraniční pomoci v boji proti islamistům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Libyjské jednotky bojují proti IS u SyrtyVideo: Reuters

 
Článek

Jde o další významný úspěch poté, co provládní jednotky obsadily ve středu teplárnu stojící od centra města 23 kilometrů. Stejné síly převzaly kontrolu také nad významnou lokalitou ležící 15 kilometrů jihovýchodně od Syrty. Toto pobřežní město je v držení islamistů od konce roku 2014. Od té doby z města uprchly až dvě třetiny z původních 80 tisíc obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Libyjské vládní síly u města Syrta

Organizace Islámský stát postupně rozšířila své pozice v okolí Syrty v délce 250 kilometrů libyjského pobřeží a v lednu začal útočit na velké ropné terminály.

Libye prochází vleklou politickou a bezpečnostní krizí od revolučního roku 2011, kdy byl svržen bývalý vůdce Muammar Kaddáfí. Západní státy doufají, že nová vláda národní jednoty spojí množství ozbrojených frakcí a zaměří se na boj proti Islámskému státu. Vláda funguje od března a západní země jí nabídly, že zajistí jejím jednotkám výcvik, pokud o to kabinet požádá.

Reklama

Výběr článků

Načítám