Hlavní obsah

Na střeše somálského hotelu zabili posledního teroristu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo
Aktualizováno

Somálští radikálové z hnutí Aš-Šabáb, kteří ve středu vtrhli do hotelu Ambassador v centru Mogadiša, byli zlikvidováni až ve čtvrtek dopoledne. Jeden se zabarikádoval na střeše. Teroristický útok si vyžádal šestnáct mrtvých. Aš-Šabáb oznámil, že přišel o tři muže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teroristický útok na hotel v Mogadišu si vyžádal nejméně 16 mrtvýchVideo: AP

 
Článek

„Máme podezření, že střecha ještě není bezpečná. Bezpečnostní složky jsou uvnitř v prvním až čtvrtém patře,” uvedl ráno somálský policejní důstojník Nur Mohamed pro agenturu Reuters. Vládní jednotky zablokovaly všechny hlavní silnice vedoucí k hotelu.

Až dopoledne se povedlo na střeše zabít posledního z útočníků.  Zřejmě držel rukojmí. Jeden ze svědků agentuře Reuters řekl, že slyšel z pátého patra křičet muže: „Zachraňte mě, prosím.“

Foto: Feisal Omar, Reuters

Mohutná exploze hotel značně poškodila.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Hotel Ambassador krátce po explozi auta naloženého výbušninami

Policista uvedl i aktuální počet obětí útoku teroristů: „Zatím můžeme potvrdit, že zahynulo 16 lidí, většinou civilistů, a 55 dalších bylo zraněno.”

Mezi oběťmi jsou i dva poslanci, další čtyři zastupitele se podařilo zachránit.

Teroristé použili při útoku auto s výbušninami, jehož exploze stavbu silně poškodila. Po výbuchu vnikli do hotelu, který využívají poslanci, politici a obchodníci. Pálili do lidí a vzali rukojmí.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Civilisté odnášejí zraněného z hotelu Ambassador.

Šéf místní záchranné služby Amiin uvedl už ve středu odpoledne, že hlavní mogadišská nemocnice Medina je přeplněná.

„Byl jsem první, kdo se dostal na místo,“ řekl BBC doktor Abulkadir Adnirahman Hadží Aden. „Škody jsou ohromné. Můj bratr a syn jsou mezi zraněnými. Jsem nyní v nemocnici Medina a ta je přeplněná zraněnými. Nikdy jsem nic takového neviděl.“

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

V hotelu hořelo celou noc.

K útoku se přihlásili radikálové z islamistických milic Aš-Šabáb napojených na Al-Káidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám