Hlavní obsah

Za atentát na airbus padla v Somálsku dvě doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišu

Deset lidí bylo v pondělí odsouzeno v Somálsku v souvislosti s únorovým atentátem na dopravní letadlo společnosti Daallo, uvedla BBC. Atentátník se v něm odpálil, ale pilotům se podařilo vrátit se přistát i s velkou dírou v trupu, kterou zanechala exploze. Žádný další ze 74 cestujících proto nezahynul.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Dva podezřelé muže s notebookem zaznamenala bezpečnostní kamera na letišti

Článek

Dva příslušníci milicí hnutí Aš-Šabáb, kteří byli uznáni vinní z naplánování útoku, byli poslaní na doživotí do vězení, jeden z nich ale byl souzen v nepřítomnosti.

Osm dalších obviněných včetně jedné ženy dostalo tresty v délce půl roku až čtyř let. Pomáhali útok provést, ale nebyli členy Aš-Šabábu napojeného na síť Al-Káida.

Výbuch zabil jen atentátníka, který propašoval nálož na palubu. Hnutí Aš-Šabáb, které se k útoku přihlásilo, přiznalo, že selhalo načasování exploze. Nálože vybuchla moc brzo, pouhých patnáct minut po stratu, kdy byl Airbus A321 ve výšce pouhých 3350 m, takže nedošlo k dekompresi.

Související téma:

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Bojovníci hnutí Aš-Šabáb

Bomba byla ukryta v laptopu, na palubu se dostal zřejmě kvůli nedostatečným bezpečnostním opatřením. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám