Hlavní obsah

Nálety zabily velitele IS ve Fallúdži

• Aktualizováno

Nálety koalice vedené USA zabily za poslední čtyři dny v iráckém městě Fallúdža nejméně 70 lidí. Zemřel i velitel IS v tomto městě. Oznámilo to americké velení ofenzivy. Koalice podnikla od pondělí nejméně 20 útoků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje o FallúdžuVideo: Reuters

 
Článek

"Zabili jsme více než 70 nepřátelských bojovníků, včetně Máhira Bilávího, který je velitelem jednotek ISIL ve Fallúdži," uvedl mluvčí koalice Steve Warren.

"To samozřejmě nepřítele neodradí od bojů, ale je to pro něj rána. Způsobí to zmatek a velení se bude muset ujmout druhý v pořadí," dodal.

Foto: Osamah Waheeb, Reuters

Uprchlíci z iráckého města Fallúdža

Podle šíitského vojenského velitele začne závěrečná bitva o Fallúdžu během "několika dní, nikoli týdnů". První fáze ofenzivy, která začala v pondělí, je již téměř u konce a město ležící 50 kilometrů západě od Bagdádu bylo obklíčeno, uvedl Hádí Amírí ze šíitských milicí Badr.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ve městě se nachází až 50 000 civilistů. Koalice je vyzvala, aby město opustili, v tom jim ale IS brání. Ve městě je katastrofální humanitární situace, lidé trpí hlady. IS popravuje ty, kdo odmítnou bojovat na jeho straně, uvedla podle BBC mluvčí vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Melissa Flemingová.

Související téma

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdsko-arabské jednotky se chystají na Rakku

S pomocí vládních sil ale město dokázaly opustit stovky rodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám