Hlavní obsah

Bojovníka Aš-Šabábu uznali vinným z atentátů na fanoušky fotbalu, zemřelo 74 lidí

– Kampala

V Ugandě ve čtvrtek uznali vinným z terorismu člena somálského hnutí Aš-Šabáb Isu Ahmeda Luyimu, který naplánoval v roce 2010 atentáty v restauracích v Kampale, kde lidé sledovali MS ve fotbalu. Atentáty v tamní etiopské restauraci a v ragbyovém klubu si vyžádaly 74 lidských životů. V pátek dostal doživotní trest stejně jako čtyři komplicové. Další dva dostali tresty vězení v délce 50. let.

Foto: Profimedia.cz

Ošetřování zraněných při atentátech v Ugandě během mistrovství světa v kopané

Článek

Podle soudce se během procesu ukázalo, že Uganďan Isa Luyima hrál klíčovou roli v naplánování útoků v restauraci a v baru ragbyového klubu, kde lidé sledovali finálový zápas fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice. „Proto shledávám Isu Luyimu vinným z trestného činu terorismu,” uvedl soudce Alfonso Owiny-Dollo.

U soudu v Kamaple je souzeno celkem třináct lidí, kteří se podíleli na atentátech ve dvou restauracích. Je mezi nimi pět Uganďanů, šest Keňanů a dva Tanzanci.

Vinnými z terorismu byli uznáni ještě dva Keňané.

Obžalovaný Isa Luyima, člen somálských islamistických milic Šabáb, již dříve novinářům řekl, že motivem útoků byla pomsta za podporu, kterou Uganda poskytovala somálské vládě v boji proti islamistům. Uganda poslala nejvíce vojáků do mise Africké unie AMISON, která se podílí na boji proti hnutí Aš-Šabáb.

Tyto milice napojené na Al-Káidu se bezprostředně po pumových útocích z 11. července 2010 k činu přihlásily.

Pachatele vystopovali díky mobilu

Dopadnout pachatele se podařilo především proto, že jedna z bomb nevybuchla. Potřebné stopy poskytl mobilní telefon, který měl být použitý k iniciování nálože, uvedla BBC

Při vyšetřování pomáhal také americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Soud byl odložen kvůli obvinění některých obžalovaných, že byli mučeni místními policisty i americkými a britskými agenty. Část jich také uváděla, že byli do Ugandy uneseni z Keni a Tanzanie. Ugandský ústavní soud ale jejich námitky zamítl.

Související téma:

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Bojovníci hnutí Aš-Šabáb

Lidé sledující fotbal se stávali opakovaně terči atentátníků z řad islámských militantů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám