Hlavní obsah

Čínské stíhačky nalétávaly na americký průzkumný stroj, přiblížily se na 15 metrů

Washington

Dva čínské letouny Šenjang J-11 v úterý nad Jihočínským mořem stíhaly americký stroj pro elektronický průzkum Lockheed EP-3E Orion, uvedl časopis Foreign Policy s odvoláním na představitele Pentagonu. Americké ministerstvo obrany ve středu označilo manévry čínských strojů za nebezpečné, protože se v jednu chvíli přiblížily jen na 15 metrů.

Foto: Profimedia.cz

EP-3 Orion amerického námořnictva

Článek

Podle Pentagonu byla jedna J-11 tak blízko, že se pilot turbovrtulového orionu musel sklesat, aby zabránil kolizi, napsal list The Washington Post.

Je to první podobný incident od 19. srpna 2014, kdy čínská stíhačka J-11B obtěžovala jiný námořní průzkumný stroj P-8 Poseidon. Špičky křídel měly oba stroje od sebe na vzdálenost šesti metrů.

V oblasti vzrostlo v posledních letech napětí, protože si Čína si vznáší  nároky na 90 procent Jihočínského moře a vybudovala základny na umělých ostrovech. USA ale odmítají její nároky uznat a považují oblast nadále za mezinárodní vody. USA do oblasti opakovaně vysílají svá letadla a lodě, na což Číňané reagují velmi podrážděně.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Minulý týden čínské stíhačky hotovostně vzlétly, když poblíž jednoho z ostrovů na útesu Fiery Cross u Spratlyho ostrovů proplouvala loď USS William P. Lawrence.

Ve všech těchto případech byly americké lodě a letadla v mezinárodních vodách, nebo nad nimi.

V roce 2001 musel americký EP-3 Orion nouzově přistát v Číně poté, co došlo ke kolizi s čínskou stíhačkou J-8. Číňané se tak dostali k vyspělé utajované elektronice, kterou je EP-3 nabit.

Související témata:

Foto: Mahlon K. Miller, ČTK/AP

Lockheed P-3 Orion amerického námořnictva

Stroje Šenjnag J-11 jsou čínské kopie ruských Suchojů Su-27, J-7 je licenční MiG-21.

Reklama

Výběr článků

Načítám