Hlavní obsah

Unesená školačka Boko Haram utekla, využila příležitost při přepadení tábora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Středoškolačce Amíně Alí Nkekiové, kterou před dvěma lety společně s 218 dalšími dívkami z města Chibok unesli islámští radikálové z Boko Haram, se podařilo únoscům utéct. Využila příležitosti, když tábor extremistů u hranic s Kamerunem napadla místní domobrana. Uprchla i se svým dítětem.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Amína Alí Nkekiová strávila v zajetí radikálů z Boko Haram přes dva roky.

Článek

Devatenáctiletou Nkekiovou objevila v úterý domobrana v pralese Sambisa, který je útočištěm rebelů z Boko Haram. U sebe měla holčičku. Nigerijský list The Nation ve čtvrtek informoval, že čtyřměsíční dítě je její.

Amínin bratr Alí vypověděl, že využila příležitosti při útoku domobrany. Když pak spatřila své zachránce, bála se a schovávala. Domobrana ji ale mezitím uviděla a odvezla k ní domů, aby potvrdila její totožnost.

„Přivedli ji domů. Zaskočilo mě to, když jsem ji viděl. Zeptali se, jestli ji znám, a já jsem řekl, že znám. Pak se ptali jí, jestli mě zná, a ona jim řekla, že jsem její starší bratr,“ uvedl Alí.

Řekla mi, že na tábor, kde ji zadržovali, byl podniknut útok, a tak utíkala, dokud nespatřila skupinu mužů
Alí, bratr Amíny Alí Nkekiové

„Potom jsem se jí zeptal, co se stalo. Řekla mi, že na tábor, kde ji zadržovali, byl podniknut útok, a tak utíkala, dokud nespatřila skupinu mužů. Pokusila se ukrýt, ale oni už ji viděli,“ doplnil Alí, podle něhož je rodina šťastná, že je Amína zpátky, i když otec už nežije. Zemřel během té doby, co dceru věznili radikálové.

Šest dívek zemřelo

Dívku po shledání s rodinou vyslechla policie a ve čtvrtek ji přijal nigerijský prezident Muhammadu Buhari. Amína vyšetřovatelům řekla, že všechny unesené dívky jsou naživu, až na šest, které zemřely. Tvrdí ale, že jsou dívky na místě, kde je vojáci nikdy nenajdou.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Devatenáctiletou Amínu Alí Nkekiovou s její čtyřměsíční holčičkou přijal nigerijský prezident Muhammadu Buhari (vpravo).

Spolu s Amínou a jejím dítětem byl posléze z pralesa odvezen také muž, jehož mladá žena označila za svého manžela.

Extremisté z Boko Haram středoškolačky unesli před více než dvěma lety. V noci přepadli jejich ubytovnu, naložili je na auta a odvezli. Padesáti sedmi dívkám se tehdy podařilo z aut seskočit a zachránit se. O záchranu dívek se zasazovalo i množství světových osobností včetně první dámy USA Michelle Obamové.

Sekta Boko Haram podle deníku The Guardian od roku 2009 pozabíjela víc než 20 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám