Hlavní obsah

Barbaři a narcistické drbny. V Číně odsoudili záznam, na němž Alžběta II. pomlouvá její diplomaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Video s kritikou čínských diplomatů tamní média ve středu zcenzurovala, stejně jako zprávy o něm. Na záběrech si královna Alžběta II. stěžovala na hrubé chování Číňanů během návštěvy prezidenta Si Ťin-pchinga v Londýně. Ve čtvrtek se ke kauze vyjádřil státní list The Global Times. Podle něj není ani tak důležité, co královna řekla, jako to, že to média zveřejnila.

Čínská delegace byla během návštěvy Velké Británie hrubá, postěžovala si královna Alžběta II.Video: Novinky/AP

 
Článek

„Západ se v moderních dějinách vyšvihl na vrchol a vytvořil skvělou civilizaci. Jejich média jsou ale plná nezdvořilých a velmi narcistických drben, které cení své tesáky a drápy a stále si uchovávají barbarské mravy,“ píše se v komentáři.

Čínský list nicméně doufá, že se novináři na Západě dají vychovat pod vlivem východní kultury s tradicí starou 5000 let.

Čínští diplomaté se dozajista také v soukromí vysmívají britským úředníkům
z komentáře čínského The Global Times

Samotná slova britské královny podle listu neovlivní vztahy mezi Čínou a Velkou Británií. Deník k tomu uvedl, že „čínští diplomaté se dozajista také v soukromí vysmívají britským úředníkům“. Poznamenal také, že nahrávku určitě nevynesl nikdo z úředních míst, protože to by bylo „hrubé a drzé“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně přerušili vysílání BBC, když běžela zpráva o stížnosti Alžběty II. na čínskou státní návštěvuVideo: AP

Komentář vyšel jen v čínském vydání, v anglickém vydání chybí, stejně jako na zprávu nenarazí čtenář anglické internetové verze People’s Daily, deníku vládnoucích komunistů, a v dalších médiích jako China Daily.

Náročná zkouška

Tento server zmínil Alžbětu II. naposledy před třemi týdny, když připomněl její 90. narozeniny a skutečnost, že byla před 30 lety prvním britským monarchou, který navštívil Čínu.

Související témata:

Foto: Russell Cheyne , Reuters

Královna Alžběta II. byla v růžových šatech rovněž od Parvina

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Prezident Si navštívil Londýn loni na podzim, kde se mu dostalo okázalého přijetí. Královna označila chování čínských diplomatů za neomalené při úterní recepci v zahradách Buckinghamského paláce. Stalo se tak v rozhovoru s velitelkou londýnské policie, která uvedla, že pro ni zajištění bezpečnosti během návštěvy bylo vzhledem k chování čínských hostů náročnou zkouškou.

Reklama

Výběr článků

Načítám