Hlavní obsah

Islámský stát odřízl zásobovací tepnu Palmýry. Město prý znovu obkličuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Palmýra

Bojovníkům Islámského státu se v úterý podařilo převzít kontrolu nad klíčovým silničním spojením mezi městem Homs v západní Sýrii a 150 kilometrů vzdálenou Palmýrou. Tu syrská armáda osvobodila před několika týdny. Město tak zůstalo částečně odříznuté. Islamisté ho navíc obkličují, informovala syrská exilová organizace SOHR.

Foto: SANA/Handout , Reuters

Syrští vojáci u Palmýry oslavují postup. Snímek z konce března 2016

Článek

„Islámskému státu se po útoku vedenému východně od Homsu poblíž vojenského letiště Tajfur podařilo odříznout zásobovací cestu,“ stojí v prohlášení SOHR, která situaci monitoruje z Londýna.

„Jedná se o největší ofenzívu Islámského státu od 27. března letošního roku, kdy syrská armáda za pomoci Rusů Palmýru osvobodila,“ cituje server Middle East Eye šéfa SOHR Rámího Abdela Rahmána.

Boje mezi Islámským státem a syrskou armádou podle něj stále pokračují.

Homs i Palmýra, která je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, sice zůstávají v rukou jednotek věrných syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, teroristé z Islámského státu ale údajně Palmýru obkličují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský orchestr zahrál v osvobozené Palmýře Video: AP

„Daeš (IS) obklíčil Palmýru ze všech stran kromě jihozápadu. Nejbližší bojovníci (IS) jsou od ní jen 10 kilometrů,“ tvrdí Rahmán.

Britský server Jane’s, který se věnuje vojenskému zpravodajství, ale ve středu přišel s informací, že si Rusové v Palmýře vybudovali předsunutou základnu, poslali na ni vojáky a rozestavěli tam mobilní raketové systému Pancir-S1.

Na videu, které zveřejnila agentura AFP, je navíc vidět, že Rusové mají na základně také nejméně tři obrněné transportéry BTR-82A a tři obrněnce BTR-80.

Moskva oficiálně informovala jen o tom, že do oblasti posílá týmy, které mají pomoci s likvidací min a improvizovaných výbušných zařízení.

Reklama

Související články

Ruský orchestr zahrál v Palmýře

Před zaplněným amfiteátrem v syrské Palmýře ve čtvrtek zahrál orchestr Mariinského divadla v Petrohradě pod vedením dirigenta Valerije Gergijeva. Koncert...

Výběr článků

Načítám