Hlavní obsah

V Severní Koreji osm hodin vyslýchali štáb BBC. Straně se nelíbila reportáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

V Severní Koreji byl zadržen a osm hodin vyslýchán tým britské zpravodajské stanice BBC včetně reportéra Ruperta Wingfielda-Hayese. Žurnalisté byli nakonec propuštěni a musí KLDR opustit. Strážci je doprovodili na letiště, informovala BBC.

Foto: Lee Sang-hak, Reuters

Severokorejský voják pozoruje svého jihokorejského kolegu (vpravo) uvnitř demilitarizované zóny dělící Korejský poloostrov. Ilustrační foto

Článek

Severokorejcům se nelíbilo, jakým způsobem Wingfield-Hayes informoval o jejich životě. Britové byli ve skupině zahraničních novinářů, kteří se do asijské země dostali v době sjezdu vládnoucí Korejské strany práce.

Kromě Wingfielda-Hayese byla zadržena produkční Marie Byrneová a kameraman Matthew Goddard. Trojice byla zadržena už v pátek, kdy měli z KLDR odjet.

Generální tajemník severokorejského mírového výboru O Rjong-il řekl, že Wingfieldovo-Hayesovo zpravodajství překrucovalo fakta a "nesprávně informovalo o systému a vedení země". Wingfield-Hayes se podle něj písemně omluvil, byl vyhoštěn a napříště má zakázán vstup do KLDR.

V KLDR se právě koná sjezd vládnoucí Korejské strany práce a Pchjongjang kvůli tomu povolil vstup do země asi stovce zahraničních novinářů. Podle agentury AP ovšem Wingfield-Hayes a jeho spolupracovníci k této skupině nepatřil a jejich pobyt v Severní Koreji měl skončit v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám