Hlavní obsah

Severní Korea hodlá dál rozšiřovat svůj jaderný arzenál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea bude pokračovat v rozšiřování a zlepšování svého jaderného arzenálu. V neděli o tom podle tamní zpravodajské agentury KCNA rozhodl sjezd vládnoucí Korejské strany práce, který se koná poprvé po 36 letech.

Foto: ČTK/AP

Stranického sjezdu se podle severokorejských médií účastnilo 3 tisíce delegátů.

Článek

Sjezd rovněž schválil rozhodnutí, že Severní Korea nepoužije jaderné zbraně, pokud její suverenitu nenaruší jiné nukleární mocnosti. O této strategii na sjezdu již v sobotu hovořil severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Podle něj je KLDR také ochotna normalizovat vztahy s těmi státy, které respektují její svrchovanost a vystupují přátelsky, ačkoli se vůči ní v minulosti chovaly nepřátelsky. [celá zpráva]

Kim v sobotu rovněž uvedl, že Severní Korea bude plnit svůj závazek nešířit jaderné zbraně a bude usilovat o ukončení jaderného zbrojení ve světě. Podobná prohlášení činil Pchjongjang už v minulosti, zároveň přitom opakovaně vyhrožoval Spojeným státům a Jižní Koreji a odmítal rezoluce OSN.

Foto: Kcna, Reuters

Test sledoval severokorejský vůdce Kim Čong-un

V pátek Kim podle místních médií ocenil "skvělé úspěchy" v podobě lednového jaderného testu a únorového odpálení rakety dlouhého doletu se satelitem. KLDR v dubnu zdůraznila, že bude pokračovat ve svém nukleárním programu navzdory dalším sankcím, které na ni Rada bezpečnosti OSN uvalila v březnu.

Od té doby Pchjongjang uvedl, že se mu podařilo miniaturizovat jaderné hlavice, aby se daly upevnit na balistické rakety, a odpálit balistické rakety z ponorky.

Reklama

Výběr článků

Načítám