Hlavní obsah

Afghánistán už ani neví, kolik má vojáků, varuje americká zpráva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Klesající počet amerických vojáků v Afghánistánu významně snižuje snahu Pentagonu vycvičit místní síly a monitorovat bezpečnostní situaci. Vyvolává také obavy, uvedl podle AFP ve své pravidelné čtvrtletní zprávě Zvláštní generální inspektor pro rekonstrukci Afghánistánu (SIGAR) John Sopko.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Výcvik příslušníků Afghánské národní armády

Článek

„Snahy o obnovu Afghánistánu jsou ve stavu ohrožení,” varoval Sopko. „S menším množstvím vojáků v oblasti ztratily vojenské síly Spojených států většinu svých schopností přímo pozorovat, udílet taktické rady a shromažďovat věrohodné informace o schopnostech a efektivitě ANDSF (zkratka pro afghánské národní obranné a bezpečnostní síly, pozn. redakce),” konstatoval ve zprávě inspektor.

Sopko uvedl, že i po patnácti letech zůstává Tálibán největší hrozbou pro vládní síly. USA odhadují, že loni bylo v bojích zabito asi 5500 příslušníků afghánský sil, přesná čísla však nejsou známa. Zcela chybějí údaje o tom, kolik lidí z ozbrojených sil odešlo nebo dezertovalo.

Nejde o žádné drobnosti, plyne ze zprávy: „Mnohem závažnější je posudek SIGAR, že ani Spojené státy, ani afghánští spojenci nevědí, kolik je nyní afghánských vojáků a policistů, kolik jich je k dispozici pro službu, a tudíž, jaká je jejich reálná operační způsobilost.”

Válka a rekonstrukce za bilión dolarů

Kvůli poklesu svých stavů má americká vojenská přítomnost stále menší dopad na dění v Afghánistánu, jenomže schopnosti afghánských sil nevzrostly natolik, aby mohly zaplnit tuto mezeru. Následek dalšího stahování amerických jednotek bude podle Sopka tristní: „„ANDSF se budou stále více potýkat nejen s vlastními nedostatky v letecké podpoře a získávání zpravodajských informací a v dalších oblastech vyzdvihovaných americkými veliteli, ale také zůstanou bez možnosti zavolat na pomoc americké nebo koaliční vojenské jednotky.“

Spojené státy mají v současnosti v zemi sužované sílícími útoky Tálibánu okolo 9800 vojáků, zatímco v dobách bojové mise ukončené koncem roku 2014 to byl i desetinásobek. Jejich počet navíc příští rok dále poklesne na 5500.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Kongres schválil přibližně 113 miliard dolarů (2,7 biliónu korun) na poválečnou rekonstrukci Afghánistánu, z čehož nyní zůstává k dispozici zhruba deset miliard. Válka a rekonstrukce země přišly USA na bilión dolar, napsala agentura Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám