Hlavní obsah

Pozabíjeli se sami. Džihádista odpálil osm opásaných kolegů omylem dřív

– Kábul

Afghánské město Kundúz, které se snaží dobýt povstalci z Tálibánu, bylo ve středu ušetřeno krvavého útoku. Devítičlenná skupina sebevražedných atentátníků totiž nedorazila na místo určení, protože se jeden z nich nedopatřením odpálil ještě na cestě. A zabil i všechny své spolubojovníky. Podle deníku The Daily Mail to uvedlo afghánské ministerstvo vnitra.

Foto: Reuters

Bojovníci Talibánu

Článek

Skupina podřízená veliteli mullovi Walimu podle prohlášení ministerstva zahynula jen krátce po opuštění základny Tálibánu v okrese Dašte Arči. Jeden z džihádistů omylem aktivoval výbušniny připevněné k tělu a zabil celou skupinu. Afghánské úřady neupřesnily, za jakých okolností k tomu došlo.

Tálibán se už několik měsíců snaží o dobytí Kundúzu. Jeho bojovníci dokonce před několika dny v rámci jarní ofenzívy Umari do města na čas pronikli, než je armáda zase vytlačila. Tálibové nicméně ovládají části příjezdových cest včetně dálnice na východě.

Foto: Novinky

Kundúz

Nejskromnější odhady uvádějí, že jen při loňských bojích o město od dubna do října bylo zabito téměř 300 civilistů. Na tragické bilance mají podíl i USA, které bombardovaly místní nemocnici Lékařů bez hranic a zabily 42 lidí. Američané se pak omluvili. Lékaři bez hranic ovšem poukazují na to, že šlo o válečný zločin.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Reklama

Výběr článků

Načítám