Hlavní obsah

Filipínští džihádisté zavraždili Kanaďana. Nedostali výkupné, tak mu uřízli hlavu

Manila

Filipínští islamisté zabili kanadského rukojmího poté, co za něj nedostali požadované mnohamiliónové výkupné. Filipínská armáda našla jeho uříznutou hlavu. Podle tiskových agentur to kanadský premiér Justin Trudeau označil za chladnokrevnou vraždu.

Foto: Profimedia.cz

Filipínská armáda. Ilustrační foto

Článek

Obětí je 68letý John Ridsdel, kterého extremisté ze Skupiny Abu Sayyafa unesli loni v září v jednom z letovisek na jihu země společně s ještě jedním Kanaďanem, Norem a Filipínkou.

Radikálové žádali v přepočtu 21 miliónů dolarů (503,6 miliónu korun) za každého z nich, později částku snížili na 6,4 miliónu (153,5 miliónu korun).

Filipínská armáda vede ofenzívu proti bojovníkům ze Skupiny Abu Sayyafa na ostrově Jolo, kde mají islamisté své základny. Poté, co v pondělí vypršelo ultimátum na zaplacení výkupného, armáda oznámila, že se rukojmí pokusí vysvobodit.

Napojení na Islámský stát

Povstalci ze Skupiny Abu Sayyafa podporují teroristickou síť Al-Káida a také bojovníky Islámského státu na Blízkém východě. Skupina Abu Sayyafa je obviňována z celé řady únosů a také pumových útoků a vražd, jimiž terorizuje Filipíny více než dvě desetiletí.

Výkupné v minulosti často dostávala, díky čemuž se pak lépe vyzbrojovala, což filipínské úřady vyhodnotily jako kontraproduktivní, když selhaly všechny snahy na uzavření mírové dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám