Hlavní obsah

Atentát v Kábulu byl nejhorší za pět let

Kábul
Aktualizováno

Úterní útok Tálibánu v afghánské metropoli byl nejhorší od roku 2011. Plyne to z nové bilance obětí, která je více než dvojnásobná. Zahynulo při něm 64 osob, uvedly v úterý BBC, Reuters s RFÉ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Počet obětí útoku v Kábulu stoupl na 64Video: Reuters

 
Článek

O nové bilanci ve středu informoval mluvčí ministerstva vnitra Sádik Sádikkí. „Se smutkem oznamuji, že při včerejším útoku v Kábulu bylo zabito 64 lidí a zraněno 347 dalších. Většinu z nich tvořili civilisté,“ uvedl.

Původně se uvádělo 28 mrtvých a 329 zraněných. [celá zpráva]

Horší následky měl v prosinci 2011 atentát zaměřený na šíity v Kábulu. Tehdy zahynulo 71 lidí.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánec zraněný při výbuchu.

Terčem úterního útoku byla tajná služba. Před jejím sídlem se odpálil sebevražedný atentátník v nákladním automobilu. Následovala přestřelka s dalším nejméně jedním útočníkem, který se pokusil proniknout do sídla tajné služby. Bezpečnostní síly ho zastřelily.

K činu se přihlásil Tálibán, který oznámil před týdnem začátek jarní ofenzívy. V rámci operace Umari, nazvané na paměť zakladatel Tálibánu mulla Umara, jehož smrt byla oznámena loni, se už pokusil ovládnout Kunduz. Vládní síly odvrátily útok z několika stran v poslední chvíli, kdy už někteří bojovníci pronikli do samotného města. [celá zpráva]

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánské bezpečnostní síly nakládají zraněného do sanitky.

Panují stále větší obavy, zda se afghánské vládě podaří čelit tlaku Tálibánu po odchodu mezinárodních sil ISAF. Spojené státy sice stahování svých vojáků zbrzdily, ale podle plánu by měl v příštím roce poklesnout počet amerických vojáků ze současných 9800 na 5500.

Ještě před útokem varovala OSN ve své zprávě, že právě boje v městech způsobily v prvních třech měsících letošního roku značný nárůst civilních obětí ve válečných konfliktech.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánské bezpečností síly na místě útoku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám