Hlavní obsah

Afghánské síly odrazily na poslední chvíli postup Tálibánu u Kunduzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánským bezpečnostním silám se podařilo odrazit útok Tálibánu na Kunduz, který byl zahájen v pátek. V sobotu to oznámil mluvčí afghánského ministerstva obrany Daulat Wazírí. V tvrdých bojích, kdy hrozilo, že se vzbouřenci zmocni města, podle něj zahynulo 40 islamistů a dalších 50 bylo zraněno.

Foto: Novinky

Provincie Kunduz

Článek

„Nepřítel se pokusil dostat blíže k centru města, ale naše skvělé bezpečnostní síly s nimi bojovaly a odrazily jejich útok,” řekl šéf policie v provincii Mohammad Kasim Džangalbagh.

Boje kolem Kunduzu, který nakrátko ovládl jako vůbec první velké město Tálibán už vloni, začaly v pátek ráno jen několik dní poté, co oznámil začátek každoroční jarní ofenzivy.

Tálibán zaútočil v šesti okresech přiléhajících k městu. Boje pokračovaly celý den až do večera a nebylo jasné, jak dopadnou. „Tato noc bude pro Kunduz složitá. Je tu možnost, že město opět padne,” řekl Amruddin Wali z provinční rady podle listu The New York Times.

Pomáhalo NATO

Tálibové pronikli až do města. Letectvo útočilo na čtvrtě, kde měli loni oporu. Tvrdé boje probíhaly také o silnici z Kunduzu do provincie Tachtár, kterou drželi vzbouřenci. V pátek večer vydal Tálibán prohlášení, že v rámci operace Omari dobyl padesát pozic u Kunduzu.

Afghánští bezpečnostní představitelé uvedli, že jim pomáhali příslušníci amerických speciálních sil, kteří plánovali operace. Podle sdělení NATO nynější operaci afghánské policie podporovaly alianční monitorovací letouny, přímo do pozemních bojů NATO ale nezasáhlo.

Kunduzská provinční správa oznámila, že se bojovalo i v okresech Chanábád a Čardara, kde bylo zabito 28 bojovníků Tálibánu a 38 jich bylo zraněno.

Centrum Kunduzu v sobotu navštívil guvernér stejnojmenné provincie Asadolláh Umarchel, aby uklidnil obavy místních obyvatel z nových útoků. Ti jsou hlavně pobouřeni, že se nepodnikly včas obranná opatření a útočníci se dostali do města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám