Hlavní obsah

Zasáhneme americké bahnisko zla, komentoval Kim nový raketový motor KLDR

Soul

Severní Korea v sobotu oznámila, že úspěšně otestovala nový typ motoru pro mezikontinentální balistické rakety. Jedná se o další z řady jejích proklamovaných úspěchů ve vývoji zbraní z posledních týdnů.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Nejnovější zkouška byla provedena na odpališti raket dlouhého doletu v Sohe u západního pobřeží země a osobně na ni dohlížel vůdce země Kim Čong-un, napsala severokorejská tisková agentura KCNA.

S tímto novým motorem KLDR "může vybavit své mezikontinentální balistické rakety nového typu mocnějšími jadernými hlavicemi a přitom mít v jejich dosahu veškerá bahniska zla na zemi, včetně americké pevniny, aby je mohla nechat lehnout popelem", prohlásil Kim.

Spíš provokace než reálná hrozba

Jihokorejští experti nicméně podle agentury AP prohlašují, že Sever stále ještě nemá spolehlivou mezikontinentální balistickou raketu, natož aby byla schopna ji opatřit jadernou hlavicí. KLDR má před sebou ještě velký kus cesty, než bude schopna zasáhnout nukleárními střelami americkou pevninu, konstatovala agentura AP. Podle AP je nový severokorejský zbrojní test především provokací.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner vyzval KLDR, aby "upustila od akcí a prohlášení, které dále destabilizují oblast, a soustředila se na konkrétní kroky k plnění svých mezinárodních povinností".

KLDR 6. ledna provedla svůj čtvrtý jaderný test a zdůraznila, že bude pokračovat ve svém nukleárním programu navzdory dalším sankcím, které na ni Rada bezpečnosti OSN uvalila v březnu. Minulý měsíc rovněž Kim Čong-un prohlásil, že se KLDR podařilo miniaturizovat jaderné hlavice, aby se daly upevnit na balistické rakety.

Reklama

Související články

Severokorejci vypálili další střelu

Severní Korea v pátek odpálila do Japonského moře další střelu krátkého doletu. Takových raket Severokorejci v uplynulých týdnech vystřelili hned několik.

Výběr článků

Načítám