Hlavní obsah

Nigerijská armáda zadržela nebezpečného radikála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nigerijská armáda zadržela vůdce odštěpenecké frakce islamistického hnutí Boko Haram. S odvoláním na ministerstvo obrany o tom v pondělí informovala agentura AP. Pokud se informace potvrdí, bude vůdce skupiny Ansaru Khalid al-Barnawi nejvýše postaveným radikálem, kterého Nigerijci během šestiletého povstání na severovýchodě země dopadli.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Nigerijští policisté hlídkují v ulicích.

Článek

„Je to průlom v boji s terorismem,” uvedl mluvčí ministerstva obrany generál Rabe Abubakar. Al-Barnawiho se podle něj podařilo dopadnout už v neděli ve středonigerijském městě Lokoja, asi 150 kilometrů jižně od Abuje. Zdržoval se tak asi 1000 kilometrů od místa, kde islamisté v současnosti vedou boje s nigerijskou armádou.

Bezpečnostní experti oslovení agenturou Reuters ale zpochybnili, že by zajatým mužem byl právě al-Barnawi. „Zabili už sedm různých lidí a sedmkrát si mysleli, že je to Khalid al-Barnawi,” uvedl jeden z nich.

Na al-Barnawiho byla vypsaná odměna pět miliónů dolarů (118,6 miliónu Kč). Americké ministerstvo zahraničí ho v roce 2012 označilo za „globálního teroristu”.

Odtrhli se od Boko Haram

Skupina Ansaru byla původně součástí milic Boko Haram, které od roku 2009 povraždili v Nigérii na 20 000 lidí. Odtrhla se, protože jí vadilo, že oběťmi jsou především muslimové.

Ansaru, která je napojená na organizaci Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM), proslula zejména únosy cizinců kvůli výkupnému. V roce 2012 například v jejích rukou skončili inženýři z Británie, Itálie a Německa. Všichni tři zahynuli při nezdařených pokusech místních speciálních jednotek o jejich záchranu. Francouzský inženýr unesený v témže roce se na svobodu dostal po více než roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám