Hlavní obsah

Vietnamci zabavili čínskou loď, která pašovala 100 tisíc litrů paliva

Hanoj

Vietnamská pobřežní policie zabavila čínskou loď kvůli údajnému narušení vietnamských vod. Informoval o tom vietnamský list Thanh nien s tím, že byla loď odtažena do přístavního města Haiphong. Loď, kapitán a dva námořníci, všichni Číňané, jsou teď pod dohledem vietnamským úřadů. Podle citovaného listu se loď tvářila jako rybářská, přepravovala ale 100 tisíc litrů paliva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek byla zachycena blízko jednoho z ostrovů v Tonkinském zálivu. Kapitán řekl úřadům, že palivo mělo být prodáno čínským rybářským lodím působícím v oblasti.

Zabavení lodi je spíše neobvyklým krokem, upozornila agentura AP. Vietnamská pobřežní policie často varuje a vyhání čínské rybářské lodě ze svých vod, ale málokdy je zabaví. Podle médií jen v posledních dvou týdnech března pobřežní stráž vyháněla z vietnamských vod 110 čínských rybářských lodí.

Incidenty v Jihočínském moři

Vietnamští rybáři si stěžují, že když loví Jihočínském moři, jsou obtěžováni, napadáni a jsou jim zabavovány jejich úlovky čínskými úřady.

Čína si dělá nárok na téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky na určité oblasti si činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínská loď potopila vietnamskou

Čínské plavidlo narazilo do vietnamské rybářské lodi a potopilo ji. Oznámila to v úterý agentura AP s odvoláním na vietnamská média.

Výběr článků

Načítám