Hlavní obsah

Jihoafrický prezident porušil ústavu, nevrátil státní peníze použité na stavbu rezidence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jihoafrický prezident Jacob Zuma porušil ústavu, když nevrátil státní peníze, které použil na rekonstrukci svého domu. Ve čtvrtek to uvedl ústavní soud. Nařídil mu vrátit část z 575 miliónů korun použitých na stavbu. Opozice žádá odchod prezidenta.

Foto: Mike Hutchings, ČTK/AP

Jihoafrický prezident Jacob Zuma

Článek

Prezident podle soudu porušil ústavu, protože nesplnil dřívější pokyn protikorupčního úřadu, aby vrátil část peněz, z nichž se mimo jiné postavily v Nkandle v provincii KwaZulu-Natal amfiteátr, bazén a návštěvnické centrum a hospodářská stavení.

Prezident musí zaplatit do 45 dnů od chvíle, co ministerstvo financí určí „rozumnou” částku, řekl předseda ústavního soudu Mogoeng Mogoeng. Ministerstvo má na rozhodnutí 60 dnů. Pro verdikt hlasovalo všech jedenáct soudců.

Vláda po vyhlášení verdiktu uvedla, že prezident rozsudek respektuje. Zuma uvedl, že „po poradě s příslušnými státními institucemi rozhodne o vhodném postupu”.

Foto: Rogan Ward, Reuters

Soukromé sídlo Jaocba Zumy Nkandla

Opozice chce demisi 

Opozice podle médií žádá, aby se prezident vzdal úřadu, jinak vyvolá proces impeachmentu. Opoziční vůdce Mmusi Maimane po vyhlášení rozsudku řekl, že Zuma by měl opustit úřad a že navrhne, aby ho parlament odvolal. Vládní Africký národní kongres má ale v parlamentu většinu, proto je téměř jisté, že opozice se svou iniciativou opět neuspěje. Otázkou ale zůstává, zda se po skandálu ANC od Zumy neodvrátí, uvedla BBC, či zda nebude souhlasit s impeachmentem nebo ho sama neodvolá, jako jeho předchůdce Thaba Mbekiho. Otázkou také je, jak dopadnou letošní místní volby.

Kauzu před šesti lety rozpoutaly dvě opoziční strany Demokratická aliance (DA) a Bojovníci za ekonomickou svobodu (EFF). Prezidenta politicky poškodila a nyní mu nejspíš uštědří i finanční ránu. Rozsudek může třiasedmdesátiletou hlavu státu dál výrazně politicky oslabit. Zuma totiž čelí dalším korupčním kauzám, ačkoli se stále těší podpoře mocných frakcí v Africkém národním kongresu (ACN). Nedávno přestál v parlamentu hlasování o nedůvěře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám