Hlavní obsah

Úniku radioaktivní vody z Fukušimy má zabránit ledový val

Tokio

Japonsko začalo zmrazovat půdu kolem jaderné elektrárny Fukušima, kterou v roce 2011 poškodilo zemětřesení a přívalová vlna tsunami. Podzemní ledový val má zabránit kontaktu radioaktivní vody s podzemními vodami a jejímu úniku do Tichého oceánu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na provozovatele elektrárny, firmu TEPCO.

Foto: Kyodo, Reuters

Záběr na poškozenou jadernou elektrárnu ve Fukušimě

Článek

Systém, který tvoří trubky připravené k naplnění chladicí směsí o teplotě až minus 40 stupňů Celsia, byl dokončen minulý měsíc. Regulační úřady ve středu schválily jeho aktivaci a nyní byla první část systému spuštěna.

Nepropustná podzemní zábrana z vertikálně instalovaných trubek, která má zajistit zmrazení půdy kolem poškozených reaktorů do hloubky 30 metrů, měla být hotova již loni v březnu, projekt byl ale o rok zpožděn.

Vybudování obdélníkové bariéry o obvodu 1,5 kilometru přišlo japonskou vládu na 35 miliard jenů (7,43 miliardy Kč) a vyvolalo řadu kritických reakcí. Někteří experti jsou skeptičtí k použité technologii a zpochybňují, že se obrovské finanční náklady vyplatí.

Kritici poukazují především na to, že v daných podmínkách se jedná o nevyzkoušené opatření. Podobná metoda byla již dříve využita k zastavení vody před průsakem do tunelů či metra, ale stavba valu obklopujícího čtyři atomové reaktory s přilehlými zařízeními je dosud nevídaná.

Statisíce tun kontaminované vody

Firma TEPCO chce systém spouštět postupně, aby mohla jeho činnost podrobně monitorovat a případně upravovat. V první fázi je aktivována východní část ledového valu, která je nejblíže oceánu a která má bránit průniku kontaminované vody do Pacifiku. Při testování systému se podařilo úspěšně půdu kolem trubek zmrazit a firma TEPCO doufá, že celý ledový val by mohl být vytvořen během osmi měsíců.

Tři poškozené reaktory elektrárny musejí být neustále ochlazovány vodou, aby se jejich roztavená jádra nepřehřála. Voda, která se k ochlazování používá, se stává radioaktivní, následně je dekontaminována a použita znovu. Část vody při ochlazování ale protéká prasklinami a dalšími poškozenými místy do základů reaktoru, kde se mísí s podzemní vodou. Ta musí být odčerpávána, čímž se objem kontaminované vody neustále zvyšuje.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nyní je ve fukušimském komplexu v asi tisícovce nádrží kolem 800 000 tun radioaktivní vody. Díky valu by podzemní voda měla přestat k elektrárně pronikat a TEPCO by mohla praskliny opravit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám