Hlavní obsah

Při zřícení mostu v Kalkatě zahynulo 21 lidí. Boží dílo, říkají stavbaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalkata
Aktualizováno

Na 21 stoupl počet obětí zřícení rozestavěného mostu v Kalkatě, uvedl indický list The Hindu s odvoláním na policii. Z trosek se zatím podařilo vyprostit 71 zraněných, 62 z nich skončilo v nemocnici. Zatím není jasné, kolik z nich patří k dříve ohlášené stovce nezvěstných. Roky budovaný nadjezd se zřítil na rušnou ulici a zdemoloval desítky aut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indii se zřítil nadjezd, deset lidí zahynuloVideo: Reuters

 
Článek

„Byla to hlasitá rána, která nás vyděsila,” vylíčil kolaps jeden ze svědků pro agenturu Reuters. Dodal, že stavbaři na inkriminovaném místě betonovali ještě předchozí večer.

Jeden ze zraněných dodal: „Kolem 12:45 jsem náhle slyšel velký hluk a všechno ztmavlo. Ztratil jsem vědomí.” Vytáhl ho řidič a pomohli mu místní obyvatelé.

Jogeš Šarma seděl v malé pouliční čajovně s přáteli, když viděli, jak se nadjezd překlenující šířku ulice "s hlasitým rachotem zřítil dolů". "Položil jsem čaj a utíkal," řekl 23letý Šarma. "Na místě jsem se rozbrečel." Pod betonem myly rozmačkané míchačky, taxíky i rikši a a zkrvavené nohy zasypaných lidí.

Panují obavy, že pod betonovými a kovovými troskami uvízlo mnoho dalších lidí, některé zdroje odhadují, že jich je až 150. Stavba se totiž zřítila na rušnou ulici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera natočila pád mostu v KalkatěVideo: Reuters

Na místo se hned seběhli místní obyvatelé, aby holýma rukama vyprostili přeživší. Svědkové si stěžovali na pomalou reakci úřadů a záchranných složek.

Na místě zasahuje na tři sta vojáků ze čtyř jednotek a tři armádní zdravotnické týmy. Dalších pět záchranářských týmů je ze sil určených pro zvládání katastrof.

Foto: ANI, Reuters

Záchranáři pátrají po přeživších.

Mostní nadjezd byl rozestavěný od roku 2009 a podle agentury Reuters už měl být několikrát dokončen, ale stavební firma vždy znovu termín odevzdání posouvala. Není vyloučeno, že k nehodě vedlo podvodné použití nevyhovujícího materiálu a nedostatečná kontrola.

Ministr Mamata Banerdží prohlásil, že původcům neštěstí hrozí postih: „Proti stavební firmě a dalším zodpovědným budou podniknuty tvrdé akce.”

Zástupce hajdarabádské stavební firmy IVRCL Construction Panduranga Rao ale k příčině pádu uvedl, že „nejde o nic jiného než o Boží dílo”.

Foto: Rupak De Chowdhuri , Reuters

Stavba se zřítila na rušnou ulici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám