Hlavní obsah

Čínskou aktivistku chtěli vyznamenat v USA, Peking jí zakázal vycestovat

– Peking

Čínské bojovnici za lidská práva Ni Jü-lan znemožnily úřady vycestovat ze země ve chvíli, kdy se chystala odjet do USA přebrat ocenění udělované americkým ministerstvem zahraničí. Aktivistka podle stanice BBC tvrdí, že jí byla zamítnuta žádost o pas. Policie prý navíc ji a jejího manžela násilím odvedla z bytu a muže zbila.

Foto: Profimedia.cz

Čínská bojovnice za lidská práva Ni Jü-lan na snímku z roku 2011 ukazuje fotografii s tehdejším americkým velvyslancem v Číně Johnem Huntsmanem.

Článek

Ni je v zahraničí známou advokátkou hájící vlastnická práva Číňanů. Šéf americké diplomacie John Kerry ji zařadil do skupiny žen, kterým letos udělil cenu za odvážný boj za mír, lidská práva či rovnoprávnost žen.

Do Spojených států však na rozdíl od dalších oceněných nedorazila, neboť se nemohla dostat ze své rodné země.

„Když jsem si šla pro pas, řekli mi, že mám zákaz cestovat do zahraničí,” řekla BBC. „Zmínili mou roli v trestněprávním případě, v němž jsem stála na straně žalovaných a napsala jsem na jejich obranu několik článků,” popsala Ni, podle níž neměly úřady k odepření pasu právo.

Poté jí prý pronajímatel jejího pekingského bytu oznámil, že se má odstěhovat, neboť na něho kvůli ní vyvíjí tlak policie. V sobotu vtrhla do bytu skupina mužů – někteří v uniformách – a vytáhli ji s manželem ven. Část z nich začala jejího muže bít, zatímco další se vrátili do bytu a odnášeli z něj věci, popisuje obhájkyně lidských práv.

Ni je známa především díky tomu, že pomáhala skupině obyvatel Pekingu, jejichž obydlí nechaly úřady zlikvidovat kvůli stavbě zařízení pro olympiádu v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám