Hlavní obsah

Ekonomika poráží ideologii, píší v Číně o změně českého postoje. U sousedů se diví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku nadále budí značnou pozornost čínských i evropských sdělovacích prostředků. Zatímco čínská média převážně vyzdvihují začátek „strategického partnerství” obou zemí, Slováci a Poláci častěji zmiňují protičínské protesty a kladou si otázku, proč si Česká republika namlouvá Čínu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho český protějšek Miloš Zeman

Článek

Čínský list Global Times napsal, že v čínsko-českých vztazích začala ekonomika porážet ideologii. Global Times dodává, že po drastických změnách ve východní Evropě po pádu Sovětského svazu byla Česká republika prominentním kritikem Číny zaujímajícím „nepřátelský postoj” kvůli otázkám kolem dalajlamy a lidských práv.

Nynější bilaterální vztahy jsou podle listu naprosto odlišné a Česko se, stejně jako například Polsko, rozhodlo ve vztazích s Čínou překonat ideologické rozpory a nastoupit přátelštější cestu.

Na pražské Kampě se sešli příznivci i odpůrci čínského prezidentaVideo: Novinky

Takže Čechy, a ne Polsko

Této skutečnosti si všímá například také polský deník Gazeta Prawna, který o návštěvě čínského prezidenta v ČR informuje pod titulkem: „Takže Čechy, a ne Polsko budou čínskou branou do Evropy?"

V této souvislosti zmiňuje nabídku českého prezidenta, aby ČR sloužila Číně jako její „útočiště" v Evropě a základna pro investice nejen v tuzemsku, ale také v zemích EU a dalších státech starého kontinentu.

Návštěvu komentuje také slovenský tisk, který se nejčastěji pozastavuje nad skutečností, že Česko kvůli ekonomice přehlíží lidská práva.

„Přestože čínská média líčí kontroverzní návštěvu čínského prezidenta jako výjimečný impulz pro vzájemné vztahy, který může Česku přinést miliardy, ekonomický přínos je podle některých ekonomů a politologů zanedbatelný – a důležitější je rozšiřování vlivu,” napsal například zpravodajský server sme.sk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám