Hlavní obsah

Fidel Castro na nových fotografiích. Kuba je zveřejnila před návštěvou Obamy

Kubánský list Juventud Rebelde zveřejnil nové fotografie bývalého kubánského vůdce Fidela Castra. Na Kubu právě míří na historickou návštěvu americký prezident Barack Obama. Snímky zachycují Castrovo sobotní setkání s venezuelským prezidentem Madurem. Oba dva jsou přitom velkými kritiky politiky Spojených států.

Foto: Handout, Reuters

Fidel Castro s venezuelským prezidentem Nicolasem Madurem

Článek

Maduro považuje Spojené státy za zavrženíhodnou zemi zaprodanou imperialismu a kapitalismu. Devětaosmdesátiletý Fidel Castro se zase dívá skepticky na normalizaci kubánsko-amerických vztahů pod vedením jeho nástupce a mladšího bratra Raúla.

Socialistické "bratrské státy" Kuba a Venezuela spolu velmi těsně spolupracují. Venezuela Kubu zásobuje ropou. Fotografie zachycují Castra na invalidním vozíku. Maduro před setkáním s Castrem na Kubě převzal tamní nejvyšší státní vyznamenání.

Zveřejnění fotografií podle agentury Reuters ukazuje konfliktní postoje uvnitř kubánské komunistické strany vůči přijetí amerického prezidenta.

Barack Obama v neděli večer přiletí na Kubu jako první americký prezident po 88 letech, pak má na programu návštěvu staré Havany a setkání s kardinálem Jaimem Ortegou. Oficiální program zahrnující i setkání s kubánským prezidentem Raúlem Castrem začne v pondělí.

Setkání s Fidelem Castrem Obama podle oficiálního programu neplánuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám