Hlavní obsah

Nepoklekl a nemodlil se k Alláhovi. Terorista chlapce zastřelil, protože byl křesťan

– Abidžan • Aktualizováno

Mezi 18 oběťmi teroristického útoku u hotelů v letovisku Grand-Bassam v Pobřeží slonoviny bylo i jedno dítě, potvrdily tamní úřady. Chlapce zastřelil jeden z útočníků, protože se hoch neuměl modlit k Alláhovi. Atentátníci pálili z kalašnikovů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři odnášejí z pláže u hotelu v Pobřeží slonoviny oběti teroristického útokuVideo: AP

 
Článek

„Ten křesťanský chlapec byl střelen a zabit přímo před mýma očima,“ citoval server The Independent Marcela Guy, který byl svědkem atentátu u hotelu L'Etoile du Sud.

Muž vylíčil, že viděl nejméně čtyři vousaté útočníky s útočnými puškami kalašnikov. Jeden z nich se přiblížil k dvojici dětí a údajně na ně promluvil arabsky. Jeden hoch pak poklekl a začal se modlit. Druhý chlapec zůstal stát a útočník ho z bezprostřední blízkosti zastřelil.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Úřady v pondělí nově potvrdily, že při útoku před třemi hotely zahynulo 15 civilistů a tři vojáci. Mezi oběťmi je také jedna Němka - ředitelka kulturního Goetheova institutu v Abidžanu, tři Francouzi a dále občané Mali, Kamerunu a Burkiny Faso. Dalších 22 lidí utrpělo zranění. Původně bylo oznámeno, že bezpečnostní síly následně všech šest útočníků zabily. V pondělí bylo uvedeno, že byli zabiti jen tři. O zbylých útočnících se úřady nezmínily.

Soustředí se na místa s turisty

K atentátu se přihlásili radikální islamisté z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu, která v nedávné době udeřila také v turistických destinacích v maliském Bamaku a v hlavním městě Burkiny Faso Ouagadougou.

Foto: Luc Gnago , Reuters

Vojáci na pláži v letovisku Grand-Bassam

O bezpečnostní situaci v zemi v pondělí jednal krizový štáb svolaný prezidentem Pobřeží slonoviny Alassane Ouattara.

V úterý pak tuto bývalou francouzskou kolonii navštíví šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault i ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

V západní Africe proti islámským extremistům bojuje 3500 francouzských vojáků. V Mali působí i čeští vojáci. V rámci mise Evropské unie pomáhají s výcvikem místních jednotek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám