Hlavní obsah

Kim Čong-un nařídil pohotovost severokorejských jaderných zbraní

– Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil připravit jaderné zbraně na možnost okamžitého použití. Světové agentury krok označují za reakci na rezoluci OSN zpřísňující sankce kvůli nedávným jaderným testům. Západní analytici nicméně nevěří, že je Severní Korea schopna vyrobit jaderné hlavice, jež by bylo možné instalovat na balistickou raketu.

Foto: KCNA, Reuters

Start severokorejské rakety

Článek

Zbraně by měly být "ve kteroukoli chvíli" připraveny ihned udeřit proti nepřátelům, kteří stupňují své hrozby vůči zemi, uvedl severokorejský diktátor.

Americké ministerstvo obrany v reakci vyzvalo Pchjongjang, aby upustil od provokací a "soustředil se na dodržování svých mezinárodních povinností a závazků".

Severní Korea v lednu uskutečnila svou čtvrtou jadernou zkoušku. V únoru pak vypustila raketu dlouhého doletu. [celá zpráva]

Nejpřísnější sankce v historii

Rada bezpečnosti OSN na to odpověděla ve středu zpřísněním sankcí, které jsou vůbec nejpřísnější v historii. Nově bude muset být například prověřován veškerý náklad, který bude směřovat do KLDR, případně ji bude opouštět. [celá zpráva]

Zakázán byl i veškerý prodej lehkých zbraní určených Pchjongjangu. Na černou listinu se dostalo dalších 16 Severokorejců a 12 severokorejských organizací.

Napětí v neklidném regionu se stupňuje s každou další aktivitou Pchjongjangu. Například ve čtvrtek severokorejská armáda podle úřadů sousední Koreje vypálila šest střel krátkého doletu do Japonského moře.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

Soul označil palbu z KLDR za projev rozhořčení a vzdoru a očekává, že další podobné demonstrace síly budou následovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám