Hlavní obsah

Zadržený Američan v KLDR plakal před kamerami. Chtěl ukrást politický plakát

– Pchjongjang

Americký student Otto Warmbier, zadržený na začátku ledna v KLDR, se podle severokorejské tiskové agentury KCNA v pondělí přiznal k „závažným trestným činům” proti státu. V hotelu se pokusil ukrást politický slogan. Obviněn byl z nepřátelské činnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američan se v KLDR kál kvůli krádeži politického plakátu v hoteluVideo: AP

 
Článek

Jednadvacetiletý student Virginské univerzity byl zatčen 2. ledna těsně předtím, než nastoupil do letadla zpět do Číny, a to kvůli incidentu v hotelu, uvedla tehdy cestovní kancelář.

Warmbier se v Pchjongjangu před médii se slzami v očích omluvil za to, že se pokusil z části hotelu, která byla určena jen pro zaměstnance, odnést plakát s politickou tematikou. Chtěl ho podle svých slov doma darovat na památku jedné známé ze své církve.

Foto: Kyodo, Reuters

Otto Warmbier se kaje v Pchjongjangu.

„Dopustil jsem se zločinu, protože jsem sňal v zázemí mezinárodního hotelu Janggakdo politický slogan,“ řekl podle agentury KCNA a dodal, že šlo o „závažný a předen plánovaný“ čin. Známá z církve ho žádala, aby jí přivezl trofej. Slíbila mu za to ojeté auto v ceně 10 000 dolarů.

„Cílem mého úkolu bylo poškodit motivaci a pracovní etiku korejského lidu,“ řekl podle BBC. Dodal, že se „nikdy neměl nechat ošálit americkou vládou, aby spáchal zločin v této zemi“. Prosil o odpuštění s tím, že udělal „nejhorší chybu svého života“.

Foto: Kyodo, Reuters

Otto Frederick Warmbier na tiskové konferenci v Pchjongjangu

Severní Korea zadržela několik cizinců již v minulosti a Spojené státy i Kanada své občany varovaly před její návštěvou. Jak poznamenala agentura AP, KLDR se k podobným krokům uchyluje v době zvýšeného napětí s okolním světem, aby si tímto způsobem vymohla ústupky. Nyní země čelí novým sankcím kvůli letošnímu jadernému pokusu a vynesení umělé družice považované za test balistické rakety s dlouhým doletem.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

Počátkem ledna americká televize CNN informovala, že Severní Korea zadržuje jiného amerického občana, kterého viní ze špionáže ve prospěch Jižní Koreje. Zadrženého tehdy identifikovala jako dvaašedesátiletého Američana korejského původu Kim Dong Chula.

Reklama

Výběr článků

Načítám