Hlavní obsah

Aš-Šabáb zaútočil v somálském městě Baidoa

– Mogadišo

Nedělní sebevražedné útoky na přeplněnou křižovatku a blízkou restauraci v somálském městě Baidoa si vyžádaly nejméně 30 obětí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení policie. Původní bilance hovořila o 17 mrtvých. K atentátům se přihlásily milice hnutí Aš-Šabáb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aš-Šabáb zaútočil v somálském městě BaidoaVideo: AP

 
Článek

„Restaurace a křižovatka byly plné lidí,” uvedl policejní velitel Bilow Nurr z města Baidoa, které leží asi 245 kilometrů severozápadně od Mogadiša. Dalších 40 osob utrpělo zranění. Podle lékařů bylo mnoho z těl obětí zmrzačeno k nepoznání.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Auto použité při atentátu na hotel Ligy somálské mládeže

„Cílili jsme na vládní úředníky a vládní síly,” uvedl mluvčí radikálů z Aš-Šabábu šejk Abdiasis Abu Musab s tím, že nedaleko místa explozí se nachází policejní stanice. Na obou místech útoku se nacházeli jak civilisté, tak i příslušníci bezpečnostních složek.

Milice Aš-Šabáb usilují o zavedení islámského práva šaría v Somálsku. Už v pátek zabili při útoku na hotel Somálské mládežnické ligy v hlavním městě nejméně 20 lidí. Odpálil se u něj sebevražedný atentátník s autem plným výbušnin.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Obyvatelé se scházejí u hotelu Somálské mládežnické ligy, který poničil sebevražedný atentát.

V roce 2011 se vojákům mise Africké unie AMISOM podařilo Aš-Šabáb vytlačit z Mogadiša i později ze všech větších měst jižního a středního Somálska, které předtím ovládal.

Aš Šabáb ale nadále podniká atentáty v hlavním městě a okolí a od loňska útočí i na základny sil AMISOM.

V odplatě za účast na mezinárodní misi provedl i několik velkých atentátů v Keni, kde si za cíl vybral obchodní středisko Westgate v Nairobi [celá zpráva] a vysokou školu v Garisse. [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám