Hlavní obsah

Při bouři v Antarktidě uvázl australský ledoborec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Antarktidě uvázl na mělčině australský ledoborec Aurora Australis. Během středeční bouře se utrhl z kotevních lan u základny Mawson, uvedly agentury. Zatím není jasné, jestli loď utrpěla vážnější škodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při bouři v Antarktidě uvízl australský ledoborecVideo: Reuters

 
Článek

Loď se utrhla ve vichru, který dosahoval rychlosti až 310 kilometrů za hodinu. Je ale ve stabilní poloze a je chráněna před přílivem.

Nikomu z 67 členů posádky a expediční skupiny se nic nestalo. Nepříznivé počasí v místě přetrvává, takže se zatím neví, jestli bude ledoborec schopen pokračovat v plavbě. Posádka zatím ví o jedné menší trhlině v trupu.

Ledoborec měl ještě dopravit zásoby na základnu Davis a pak se měl vrátit do přístavu Hobart v Tasmánii.

„Máme široké spektrum scénářů,“ řekl novinářům šéf australského výzkumu na Antarktidě Nick Gales a dodal, že není vyloučena ani přeprava posádky jinou lodí nebo letadlem.

Aurora Australis je ledoborec přizpůsobený pro vědecké účely. Geologové a oceánografové na jeho palubě v oblasti zkoumali Kergulenskou desku, podmořský útvar dlouhý více než 2000 kilometrů.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Lodě se v nehostinných podmínkách Antarktidy ocitají čas od času v nesnázích. Samotný ledoborec Aurora Australis zachraňoval před dvěma lety ruské výzkumné plavidlo Akademik Šokalskij s 52 lidmi na palubě, který uvázlo mezi ledovými krami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám