Hlavní obsah

Keňský nálet zabil šéfa agentů a sebevražedných atentátníků Aš-Šabábu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Keňská armáda ve čtvrtek oznámila, že při náletu jejího letectva byl 8. února zabit šéf zpravodajské služby somálských milic Aš-Šabáb napojených na Al-Káidu. Mohammed Karatey známý též jako Abdi Rahman Mohamed Warsame je podezřelý z podílu na měsíc starém útoku na základnu sil Africké unie v Somálsku, kde zemřely desítky keňských vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Keňské stíhačky F-5

Článek

Nálet představuje podle prohlášení keňské armády „těžkou ránu“ pro Aš-Šabáb. Při útoku bylo zabito deset dalších velitelů a 42 rekrutů, kteří procházeli výcvikem. Tvrzení keňské ale armády není jak ověřit.

Karatey byl zástupcem vůdce Aš-Šabábu Ahmeda Umara. Jeho jednotka měla na starosti nejen špióny, ale taky sebevražedné atentátníky a experty na výbušniny.

Panuje přesvědčení, že Karatey hrál velkou roli při nedávném útoku na základnu keňských sil v Adde, kam poslal sebevražedné atentátníky, uvedla keňská armáda. Pří útoku v Adde také zahynul velitel brigády Aš-Šabábu, která jej podnikla, Abdi Dek. [celá zpráva]

Karatey byl na americkém seznamu teroristů. USA na něj vypsaly odměnu pět miliónů dolarů. Zařadily jej tam po loňském dubnovém útoku na vysokou školu v keňské Garisse, kde zemřelo 148 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám