Hlavní obsah

OSN kritizuje Severní Koreu, Jih uzavře průmyslový komplex v Kesongu

New York
Aktualizováno

Severní Korea se nadále vyhýbá plnění rezolucí OSN a nezákonnými transakcemi se snaží získávat zařízení pro svůj jaderný a raketový program. Uvedla to skupina expertů světové organizace v prohlášení, o němž ve středu informovala agentura AP. Kritizovala i členské země, že rezoluce nedostatečně prosazují. Jižní Korea v reakci na zbrojní testy KLDR uzavřela průmyslový komplex v Kesongu.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje start rakety s družicí.

Článek

Pchjongjang podle zprávy OSN rovněž prodává součástky pro výrobu raket na Blízký východ a dodává zbraně a vojenský materiál do Afriky. To vše vyvolává závažné otazníky nad dodržováním sankčního režimu OSN.

Ve zprávě se uvádí, proč sankce nemají patřičný efekt. Severokorejský režim se může sankcím vyhýbat proto, že členské státy OSN nedostatečně plní čtyři rezoluce, které byly schváleny po prvním severokorejském jaderném testu v roce 2006. Nedostatečná národní legislativa, ale i slabá politická vůle členských států zpochybňuje účinnost rezolucí OSN, píše tým expertů. Pchjongjang se snaží skrýt svůj nezákonný postup tím, že do zahraničních společností vysílá své agenty a využívá ke svým cílům diplomatický personál, obchodní partnery a cizí státní příslušníky.

Foto: Reuters

Start severokorejské kosmické rakety

Zpráva byla podle agentury AP odeslána Radě bezpečnosti OSN, která z iniciativy Británie a Číny sestavuje návrh rezoluce odsuzující zatím poslední jaderný test KLDR z počátku ledna letošního roku.

Názor Rady bezpečnosti o nutnosti nových sankcí podpořilo vypuštění umělé družice Země, považované za skrytý test mezikontinentální rakety. OSN ho označila za "neodpustitelnou provokaci". [celá zpráva]

Soul uzavře Kesong

Jižní Korea v reakci na testy KLDR ve středu oznámila, že zastaví činnost v průmyslové zóně Kesong, kterou provozuje společně se Severní Koreou.Uvedla to jihokorejská tisková agentura Jonhap. Jde o zatím nejpřísnější opatření ze strany Soulu, které připraví Pchjongjang o poslední oficiální zdroje tvrdé měny.

Ve zhruba 120 jihokorejských továrnách v Kesongu pracuje na 54 000 Severokorejců.

Komplex založený roku 2003 na území KLDR a financovaný převážně Jižní Koreou byl posledním symbolem spolupráce obou korejských států z dob sbližování.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Výběr článků

Načítám