Hlavní obsah

Výbušnina v letadle v Somálsku byla u notebooku

– Mogadišo

Výbušnina, kterou se minulý týden pokusili útočníci v Somálsku vyhodit do povětří Airbus A321 somálské společnosti Daallo Airlines, byla uložena v brašně na notebook. Uvedla to stanice CNN s odkazem na somálské vyšetřovatele. Nálož explodovala zřejmě předčasně v menší výšce. Zabila jednoho pasažéra, jehož podtlak po protržení pláště vysál ven. Tento muž je také podezřelý z odpálení nálože.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dva podezřelé muže s notebookem zaznamenala bezpečnostní kameraVideo: AP

 
Článek

Vyšetřovatelé v neděli zveřejnili video z letištní haly, na němž jeden ze zaměstnanců předává druhému brašnu s notebookem. Pracovník pak brašnu předává muži, který jako jediný výbuch nepřežil.

Vyšetřovatelé uvedli, že šlo o Abdullahiho Abdisalama Borleha ze Somalilandu, který jednostranně vyhlásil na Somálsku nezávislost. Ten měl také bombu do letadla umístit, i když podle dřívějších zpráv byl z odpálení nálože podezřelý jiný muž na invalidním vozíku.

Zdroje blízké vyšetřování CNN řekly, že Borleh dobře věděl, kam se posadit a bombu položit, aby způsobila co největší škodu.

O chvíli později by s letadlem byl konec

Incident se udál minulé úterý. Airbus se 75 lidmi na palubě směřoval do Džibutska. Nálož vybuchla ve výšce okolo 3300 metrů zřejmě předčasně. Kdyby letadlo v době exploze bylo už v konečné letové hladině, zřejmě by následoval druhý výbuch palivové nádrže a stroj by se zřítil, uvedla CNN.

Foto: ČTK/AP

Výbuchem poškozený trup Airbusu

Oba zaměstnanci letiště byli zatčeni spolu s dalšími nejméně 18 dalšími lidmi podezřelými ve spojitosti s útokem.

Vyšetřovatelé jsou podle dřívějších zpráv přesvědčeni, že za atentátem stojí milice Aš-Šabáb, napojené na Al-Káidu. Somálské úřady požádaly o pomoc při vyšetřování USA. Podle stanice CNN bylo vysláno několik agentů FBI.

Reklama

Výběr článků

Načítám