Hlavní obsah

Kvůli severokorejskému satelitu se sejde Rada bezpečnosti

New York

Na žádost Japonska, USA a Korejské republiky se sejde kvůli vypuštění severokorejské družice Kwangmjongsong-4 Rada bezpečnosti OSN. Vypuštění umělé družice považují za test rakety dlouhého doletu.

Foto: KCNA, Reuters

Start severokorejské rakety s družicí

Článek

Jihokorejským poslancům na uzavřeném zasedání řekl agent tajné služby, že start rakety může být považován na test balistické rakety, jestliže nebude satelit na oběžné dráze fungovat.

Původně bylo uvedeno, že družice nefungovala, ale to není jasné.

Severní Korea, která vypuštění satelitu opakovaně avizovala OSN, start rakety ocenila jako svůj ohromný vědecký a technický úspěch. V televizi bylo zdůrazněno, že vypuštění satelitu nařídil vůdce Kim Čong-un. Program byl označen za mírový s tím, že budou vypuštěny další družice.

Satelit dosáhl oběžné dráhy deset minut po startu rakety z kosmodromu Sohe. Severokorejská média se podle BBC předháněla v lyrickém popisu „fascinujícího oblaku par vyznačujících trasu na jasném modrém nebi na počátku února.

KLDR soupeří v kosmu se svým jižním sousedem. První družici vypustila dříve než Soul.

Severní Korea má rozvinutý jaderný a raketový program. Panují obavy, že se snaží miniaturizovat jaderné nálože a vylepšovat balistické rakety, aby mohly nést nukleární hlavice.

Foto: Minoru Iwasaki, ČTK/AP

Kouřová stopa za severopkorejskou kosmickou raketou

Opakovaně se objevovala tvrzení, že raketa Tepodong by mohla dosáhnout na Aljašku, protože má údajný dolet až 6000 km. Při prvním letu v roce 2006 ale raketa po 40 sekundách vybuchla. Další Tepodong 2 uletěl v roce 2009 asi 3000 kilometrů.

Jaderné nosiče, které má korejská lidová armáda ve výzbroji, mohou ohrožovat jen sousední země Jižní Koreu a Japonsko. Základem severokorejských raketových sil jsou modernizované verze sovětských raket Scud B a Scud C Hwasong s doletem až 500 km a Rodong-1 s doletem až 1500 km. Tepodong-1 vypálený v roce 1998 má dolet asi 2000 km.

Anketa

Měla by mít KLDR právo vypouštět umělé družice?
Ano
74,1 %
Ne
25,9 %
Celkem hlasovalo 1082 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám