Hlavní obsah

Vysocí velitelé Islámského státu hledají útočiště v Libyi

– Misuráta

Několik vysokých představitelů Islámského státu se podle libyjské rozvědky přesunulo v posledních měsících z Iráku a Sýrie do Libye. BBC to řekl šéf rozvědky v Misurátě Ismaíl Šukrí. Podle jeho slov roste počet zahraničních bojovníků, kteří přijíždějí do libyjského přístavu Syrta.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Příslušníci milice bojující u Syrty s radikálními islamisty

Článek

„Většina z nich jsou cizinci, kolem 70 procent. Řada z nich jsou Tunisané, následují Egypťané, Súdánci a pár Alžířanů. Přidejme k nim Iráčany a Syřany. Většina Iráčanů přichází z rozpuštěné armády Saddáma Husajna,” řekl Šukrí.

Dodal, že v Libyi také hledají bezpečí vysocí velitelé IS, kteří jsou pod tlakem náletů mezinárodní koalice na Irák a Sýrii. „Někteří z členů, zejména ti, kteří mají dlouhodobý význam pro IS, tady hledají útočiště. Berou Libyi jako bezpečný přístav,“ dodal představitel tajné služby.

Syrtu ovládá Islámský stát od loňského roku a je jeho hlavní základnou v Libyi.

Chystá se ofenzíva

Úřady tvrdí, že se milice v Misurátě připravují na ofenzívu proti Islámskému státu. Ve městě Abugrajn, ležícím asi 120 km jižně od Misuráty, ovšem nic nenasvědčuje brzké konfrontaci. Město je poslední, které drží milice, za ním je už oblast pod kontrolou IS.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Rozložení sil v Libyi na počátku letošního roku.

Velitelé v Abugrajnu uvádějí, že mají asi 1400 mužů, což je polovina až třetina síly IS. Velitel praporu 166 Muhammad Bajúdí říká, že bez mezinárodní pomoci nebudou schopni IS porazit: „Jistě bychom uvítali pomoc NATO. Ale samotné nálety nemohou porazit IS. Co armáda skutečně potřebuje, je logistická podpora.“

Sami ale nechtějí zapojení pozemních sil Západu: „Nejsou tu třeba zahraniční síly. Budeme bojovat my, Libyjci.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám