Hlavní obsah

V Číně po 36 dnech zachránili čtyři zavalené horníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Záchranářům se podařilo vyprostit čtyři čínské horníky, kteří byli šestatřicet dní uvězněni v zavaleném sádrovcovém dole v provincii Šan-tung na východě země. Televize CCTV odvysílala záběry, zachycující vytažení druhého ze čtyř mužů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana zavaleného horníkaVideo: Reuters

 
Článek

Všichni zachránění horníci byli hospitalizováni, měli by ale být v pořádku.

K tragické nehodě v sádrovém dole došlo 25. prosince loňského roku u města Pching-i. Zavaleno bylo sedmnáct horníků, jeden zemřel okamžitě, čtyři byli v pátek vyproštěni a osud ostatních není znám. Šance, že by byl zachráněn někdo další, však každým dnem klesají.

Záchranná operace trvala celé týdny a podílelo se na ní na 400 lidí. Bylo nutné vyhloubit zvláštní tunel, což museli záchranáři dělat s největší možnou mírou opatrnosti, protože hrozilo další propadnutí země. Vodu a základní potraviny uvěznění horníci dostávali úzkou dírou, která zůstávala jejich jediným spojením s okolním světem, napsal server Global Times.

Důlní neštěstí stálo místo celé vedení místní komunistické strany ve městě Pching-i, což by nasvědčovalo, že za ně může lidská chyba. Vedení důlní společnosti Jü-žung vyšetřuje policie, předseda představenstva několik dní po tragédii spáchal sebevraždu skokem do důlní díry.

Přestože se čínské úřady snaží bezpečnost v hornickém průmyslu zlepšovat, jsou podobné nehody v zemi časté. Na vině je většinou nedbalost a nedodržování předpisů, konstatovala BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám