Hlavní obsah

Ministr obrany Stropnický navštívil české vojáky v Mali

– Bamako • Aktualizováno

České vojáky působící v Mali ve čtvrtek navštívil ministr obrany Martin Stropnický. V zemi mají Češi na starosti ochranu velitelství výcvikové mise Evropské unie (EUTM) a částečně i samotný výcvik. Od začátku roku jsou na severu afrického státu také první příslušníci českých speciálních sil.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci před velitelstvím v Bamaku, které stráží.

Článek

Ministr si během své jednodenní návštěvy prohlédl velitelství výcvikové mise v hlavním městě Bamaku a setkal se s jeho velitelem Wernerem Alblem.

Stropnický po setkání s ním novinářům řekl, že česká armáda by mohla do Mali vyslat zdravotní jednotku. "Tu, která pracuje přímo v prvním sledu, která poskytuje první pomoc v poli a která umožňuje přesun vrtulníkem do většího zařízení," uvedl.

V programu Stropnického byla i návštěva výcvikového centra Koulikoro, kde působí čtyři čeští instruktoři. Za úkol mají zlepšit například taktiku maliských vojáků.

Celkem česká armáda do mise pod patronací Evropské unie vyslala téměř 40 vojáků. Většina z nich hlídá velitelství v hlavním městě na jihu země. I když je místní situace v posledních měsících relativně klidná, teroristé nedávno například napadli jeden z bamackých hotelů v centru města. Při útoku zemřelo přes 20 lidí. [celá zpráva]

Česká armáda se účastní i mise OSN (MINUSMA) na neklidném severovýchodě, kde se odehrávají boje s islámskými radikály. Celkem do ní vyšle 25 příslušníků 601. skupiny speciálních sil generála Moravce. Menší část je na místě od počátku ledna, zbytek dorazí v únoru. Působit v zemi budou až do října.

Na severu Mali v roce 2012 povstali místní Tuarégové a spolu s Araby požadovali na ústřední maliské vládě ovládané černošským obyvatelstvem z jihu země nezávislost. Neklidu využili také islamisté napojení na Al-Káidu, proti nimž však v roce 2013 zasáhla Francie. Loni separatisté s vládou v Bamaku uzavřeli mírovou dohodu, na jejíž dodržování dohlíží právě mírová mise OSN.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Reklama

Související témata:

Související články

Mali vyhlásilo výjimečný stav na deset dní

Po pátečním teroristickém útoku na hotel Radisson Blu vyhlásilo Mali desetidenní výjimečný stav. Tři dny bude zároveň platit státní smutek, oznámil v pátek...

Výběr článků

Načítám