Hlavní obsah

Útok na univerzitu v Pákistánu, na místě jsou desítky mrtvých a zraněných

– Péšávar • Aktualizováno

Muslimští radikálové zaútočili na univerzitu ve městě Čársadda na severozápadě Pákistánu. Na místě s nimi několik hodin bojovala pákistánská armáda a policie. Podle jejích informací počet obětí stoupl na 25. Většina z nich jsou studenti. Zraněno je padesát lidí. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelci zaútočili v univerzitě v PakistánuVideo: Reuters

 
Článek

Při teroristickém útoku zahynulo 25 lidí a padesát dalších bylo zraněno, uvedla pákistánská televize Geo s odvoláním na regionální ministerstvo zdravotnictví. Podle předchozích zpráv je mezi mrtvými jeden profesor, čtyři strážní, policista, a nejméně dva studenti.

Zabít se podařilo čtyři útočníky, dva záhy po útoku, další dva zlikvidovali snipeři pálící po útočnících. Jejich smrt potvrdil zástupce armády Asim Badžua: „Snipeři zabili další dva. Počet zabitých teroristů stoupl na čtyři. Všechny budovy a střechy ovládla armáda.” Podle něj je už v areálu klid.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Mohammad Sajjad, ČTK/AP

Pákistánské bezpečnostní síly u vchodu do areálu univerzity

Útok začal kolem půl desáté ráno místního času (5:30 SEČ), uvedla televize Geo. Atentátníci odpálili u vchodu do kampusu nálože a pak vnikl neupřesněný počet mužů dovnitř, kde začali střílet.

Komplex následně obklíčili policisté a vojáci, kteří začali ozbrojence pronásledovat. Studenty a učitele se snažili evakuovat. Ve škole bylo na 3000 studentů a 600 účastníků poetického sympozia.

„Slyšeli jsme palbu ze zadní části kampusu. Mysli jsem, že tam možná bojují nějací lidé. Pak palba zesílila. Pak jsme si řekli - pojďme do pokojů, nechoďme ven. Pak přišly bezpečnostní síly. Ukázaly velkou odvahu. Pákistánská armáda také ukázala velkou odvahu,” uvedl student Ajzaz Chána.

Student geologie Zahúr Ahmed dodal: „Zastavil nás učitel chemie, držel pistoli v ruce a řekl nám, kde se schovat.” Po předloňském útoku na školu v Péšávaru mohou nosit pákistánští pedagogové zbraně.

Před půl devátou SEČ pákistánské bezpečnostní síly oznámily, že boje skončily a že komplex už jen prověřují, zda se v něm neukrývá nějaký další útočník.

Několik zraněných v kritickém stavu bylo převezeno do nedalekého Péšávaru. Poraněno bylo podle místních médií přes 50 lidí, velká část byla ošetřena na místě.

Město Čársadda je zhruba 50 kilometrů od Péšávaru, kde bojovníci Tálibánu v roce 2014 při útoku na armádní školu povraždili přes 130 studentů.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Útok se čekal, před několika dny už bylo v Péšávaru uzavřeno několik škol kvůli informacím o možném napadení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám