Hlavní obsah

Maročané zatkli komplice teroristů z Paříže

– Rabat • Aktualizováno

Zatčení belgického občana, který byl v přímém spojení s teroristy z Paříže, oznámilo v pondělí Maroko. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Teroristé v Paříži zavraždili 130 lidí. Fotografie je od koncertního sálu Bataclan, kde bylo nejvíce obětí.

Článek

Jedná se o Belgičana marockého původu, který dříve bojoval v Sýrii za radikální Frontu an-Nusra, než se připojil k extremistům z Islámského státu. „Odjel do Sýrie s jedním ze sebevražedných útočníků ze Saint-Dennis,“ ohlásilo marocké ministerstvo vnitra, které uvedlo pouze arabské iniciály dotyčného bez dalších podrobností.

Agentura DPA uvedla, že muž byl v kontaktu se Salahem Abdeslamem, který se pařížských útoků účastnil, podařilo se mu uprchnout a je stále na útěku. Podle AFP a serveru BBC zadržený v minulosti cestoval do Sýrie s jedním ze sebevražedných atentátníků, kteří se v Paříži odpálili u stadionu Stade de France.

Teroristé loni v listopadu v Paříži zavraždili 130 lidí. Velkou část útočníků tvořili Belgičané arabského původu. Belgická policie v souvislosti s útoky zadržela a obvinila několik lidí, nadále jí však uniká tzv. devátý útočník Salah Abdeslam a dva lidé, o nichž se domnívá, že teroristy v Paříži z Bruselu řídili po telefonu.

Při následné razii na pařížském předměstí Saint-Dennis byli zabiti vedoucí člen buňky Abdelhamid Abaaoud, jeho sestřenice Hasna Aitboulahcenová a 25letý Belgičan marockého původu Chakib Akrouh. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám