Hlavní obsah

Teroristé v Jakartě už byli dříve trestáni, jednoho pustili předčasně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta
Aktualizováno

Indonéská policie identifikovala některé útočníky, kteří ve čtvrtek udeřili v Jakartě a zabili dva lidi a dvacet dalších zranili. Pětičlennou skupinu řídil ze syrské Rakky Indonésan Bahrun Naim, který dříve strávil rok ve vězení za nezákonné držení zbraní. Také někteří útočníci byli v minulosti trestáni, často kvůli terorismu. V domě jednoho z atentátníků byla nalezena vlajka Islámského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z vnitřku kavárny Starbucks zdemolované výbuchemVideo: Reuters

 
Článek

Dva z pěti podezřelých, kteří útoky spáchali, byli již dříve vězněni za zločiny spojené s terorismem, uvedl server BBC. Jeden z nich jménem Sunakim si v minulosti odpykával sedm let vězení za podíl na teroristickém výcviku v provincii Aceh, byl ale předčasně propuštěn.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policie zároveň při prohlídce domu jednoho z mrtvých atentátníků nalezla černou vlajku Islámského státu (IS), což podle agentury AP potvrzuje předpoklad, že za útoky skutečně stál IS a financoval je.

Buňka možná nebyla jediná, kterou Naim řídil z bašty Islámského státu v Sýrii. Podle indonéských vyšetřovatelů má za úkol sjednotit různé skupiny z celé jihovýchodní Asie, které IS podporují. „Atentátníci byli neutralizováni, ale byli napojeni na skupiny na indonéských ostrovech Jáva a Sulawesi a byli součástí globální sítě," řekl policejní šéf Jakarty Tito Karnavian.

Razie za úsvitu

Policie v pátek za úsvitu v souvislosti s útoky zadržela tři muže. Trojice - expert na výrobu výbušnin, odborník na palné zbraně a duchovní - zadržená ve svých bytech na předměstí Jakarty je podezřelá z napojení na útočníky, napsala AP.

Sebevražední atentátníci se odpálili na několika místech v centru Jakarty v rušné obchodní a nákupní čtvrti, kde sídlí úřady OSN, ambasády, luxusní hotely a restaurace.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Mezi mrtvými byli kromě útočníků muž s kanadským a alžírským občanstvím zastřelený před zmíněnou kavárnou a indonéský policista. Vážné zranění utrpěl mimo jiné občan Nizozemska, který musel být operován. Zraněni byli podle úřadů i Rakušan a Němec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám