Hlavní obsah

Největší epidemie eboly v západní Africe skončila

New York

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu označila Libérii za zemi bez eboly. Znamená to, že skončila nejhorší epidemie eboly, která si vyžádala od svého propuknutí v prosinci 2013 přes 11 300 obětí.

Foto: Jim Young , Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V západní Africe byly zastaveny všechny známé řetězce přenosu,” uvedla WHO ke konci epidemie. Ve svém prohlášení ale varuje, že Sieře Leone, Guineji i Libérii nadále hrozí vysoké riziko, že se tam dodatečně objeví malá ohniska eboly.

Světová zdravotnická organizace označuje oficiálně epidemii za skončenou, pokud daná země absolvuje bez nových případů dvě inkubační období dlouhá 21 dnů. Sierra Leone tohoto stavu dosáhla loni v listopadu a Guinea o měsíc později. Libérie sice už na začátku září loňského roku, ale v listopadu se nemoc do země vrátila.

Konec nákazy již ve středu avizoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který ale varoval, že nové vzplanutí choroby je nevyhnutelné a svět musí být dále na pozoru.

„Tohoto úspěchu by nemohlo být dosaženo bez rozhodného vůdcovství prezidentů a dalších odpovědných osob z těchto tří států (Sierry Leone, Guineje a Libérie) a bez účasti všech místních komunit,” uvedl generální tajemník na shromáždění v New Yorku. „Nebezpečí ale samozřejmě trvá. V tomto roce lze očekávat další případy eboly,” konstatoval. Ke vzniku nových ohnisek nákazy ale bude podle něj docházet čím dál méně. Západní Afrika má tak pro tuto chvíli epidemii za sebou, dodal Pan Ki-mun.

Ředitelka mezinárodní lorganizace Lékaři bez hranic (MSF), která pomáhala v boji s ebolou, Joanne Liu prohlásila: „Dnes je den oslav a úlevy, že tato epidemie konečně skončila. Všichni se musíme poučit z této zkušenosti a zlepšit reakci na budoucí epidemie i na opomíjené nemoci. Boj proti ebole nebyl omezený kvůli nedostatku mezinárodních prostředků, ale kvůli nedostatku politické vůle rychle poskytnout pomoc postiženým komunitám.” Organizace nadále v Libérii, Sieře Leone a Guineji provozuje kliniky pro lidi, kteří ebolu přežili.

Ebola je jednou z nejobávanějších chorob na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost u ní dosahuje až 60 až 90 procent. Proti nemoci zatím neexistuje zcela spolehlivý lék.

Poslední epidemie eboly vypukla 6. prosince 2013 v Guineji. V březnu 2014 se rozšířila do Libérie a v květnu 2014 do Sierry Leone. Nemocí se nakazilo skoro 29 000, z nichž 11 300 zemřelo. Nejvíce obětí bylo v Libérii – přes 4800. V Sierře Leone zemřelo 3900 nakažených a 2500 v Guineji. Několik případů bylo také zaznamenáno v Nigérii, kam byla zavlečena.

Reklama

Výběr článků

Načítám