Hlavní obsah

Výbuchy a střelba v Jakartě, nejméně sedm mrtvých. Útočili teroristé

Jakarta
Aktualizováno

Centrem hlavního města Indonésie ve čtvrtek otřáslo několik silných explozí. Teror si vyžádal nejméně sedm obětí. Do útoku se zřejmě zapojilo až čtrnáct islámských fanatiků, napsal server RT.com. V ulicích zasahovaly stovky policistů, včetně odstřelovačů.

Foto: Beawiharta, Reuters

Policisté zasahují na místě jednoho z útoků.

Článek

K sérii explozí podle BBC došlo v obchodní čtvrti města, poblíž nákupního střediska Sarinah nedaleko prezidentského paláce a místního úřadu Organizace spojených národů.

Server britského deníku The Independent informoval o nejméně třech mrtvých policistech a čtyřech zabitých teroristech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Beawiharta, Reuters

Policisté zasahují na místě jednoho z útoků.

Reportér agentury Reuters oznámil, že jeden výbuch otřásl kavárnou Starbucks a jeden z teroristů vylezl na střechu budovy, odkud střílel na policisty, kteří se schovávali za zaparkovanými auty.

Jeden zákazník Sturbucksu utrpěl lehčí zranění a byl na místě ošetřen. Síť kaváren se posléze rozhodla všechny své pobočky v metropoli dočasně uzavřít.

Místní média zveřejnila snímek, na němž je údajně výzbroj jednoho z teroristů.

Podle britského serveru The Daily Mail několik teroristů házelo granáty z jedoucích motocyklů. Nejméně v jednom případě se měl poblíž střediska Sarinah odpálit sebevražedný atentátník.

„Rozhodně jde o terorismus, nejsou však zatím žádné náznaky, že by s ním měl spojitost Islámský stát,“ řekl agentuře Reuters šéf indonéské rozvědky Sutiyoso.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Místo výbuchu

The Indpendent nicméně s odkazem na policejní zdroje napsal, že bezpečnostní složky o vazbách na Islámský stát hovoří.

Indonéský prezident Joko Widodo oznámil, že mají bezpečnostní složky situaci pod kontrolou, vyzval obyvatelstvo ke klidu a označil čtvrteční útoky za akt terorismu.

„Rádi bychom vyjádřili soustrast příbuzným obětí a zároveň odsoudili útoky,“ prohlásil v prvotní reakci indonéský prezident a dodal, že přikázal bezpečnostním složkám, aby věnovaly maximální úsilí pátrání po pachatelích teroru v ulicích hlavního města.

Foto: Beawiharta, Reuters

V centru Jakarty zasahují stovky policistů.

Indonéská televize TV1 odvysílala živé záběry přestřelky policistů s teroristy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teroristické útoky v JakartěVideo: Reuters

Policie po explozích uzavřela okolí a vyzvala obyvatele, aby zůstali doma a do odvolání nevycházeli na ulici, dodala agentura AFP.

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Na místě se stále střílí, policisté se musejí krýt za auty.

Úředník OSN Jeremy Douglas, který stál přibližně 150 metrů od jednoho z výbuchů přímo před obchodním centrem, řekl BBC, že slyšel hned několik výbuchů.

„Po explozi jsme se běželi schovat dovnitř. Pak jsme uslyšeli třetí výbuch. Dostali jsme se až do naší kanceláře v desátém patře. Poté jsme uslyšeli čtvrtou, pátou a šestou explozi. Na ulici se stále ještě střílí,“ cituje BBC pracovníka Organizace spojených národů.

Češi by měli být v pořádku

Podle české ambasády výbuchy zřejmě Čechy nepostihly.

Související téma:

Foto: OSN, Novinky

Souostroví v jihovýchodní Asii je častým cílem islamistů a v zemi byl kvůli hrozbě terorismu vyhlášen vysoký stupeň pohotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám