Hlavní obsah

Sexuální útok v davu je v arabském světě známý delikt

Právo, DPA, mcm

Masové sexuální obtěžování až útočné sexuální napadání žen je v arabském světě známé již dlouho, je tam pro něj i zvláštní termín – „taharruš gamea“. Dochází k němu ale i v jiných muslimských zemích, například v Pákistánu. A jak ukázaly silvestrovské události v Kolíně, dorazil tento delikt s migranty nyní i do Evropy. Upozornil na to německý nedělník Welt am Sonntag s odvoláním na Spolkový kriminální úřad (BKA).

Foto: Hermann J. Knippertz, ČTK/AP

Policisté před hlavním nádražím v německém Kolíně nad Rýnem

Článek

Podle BKA je tato forma sexuálního obtěžování známa z více arabských zemí, kde bývá označována jako „kolektivní sexuální obtěžování“ (taharruš gamea).

„Na takové delikty páchané skupinami mladých mužů narážejí policejní úřady postižených zemí zejména během velkých shromáždění lidí, například při manifestacích či demonstracích. Sahají od sexuálního obtěžování až po znásilnění,“ uvedl BKA, podle něhož se podobný jev v Německu do Silvestra 2015 neobjevil.

Karneval ochráníme, slibuje policie

Je to něco zcela jiného než tzv. „přitančení“, jak byla metoda útoků na oběti v Kolíně nad Rýnem původně označována.

Na „přitančení“ se podílejí malé skupiny pachatelů. Cílem je obtěžováním odvrátit pozornost oběti od skutečnosti, že je okrádána.

Násilnosti, jaké se staly na Silvestra, se během letošního karnevalu nebudou opakovat. Ujistil o tom Arnold Plickert, šéf policejních odborů spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko s tím, že v ulicích bude hlídkovat více policistů, kteří budou „aktivněji rozhánět“ velké skupiny lidí.

„Ženy se budou moci pohybovat po Kolíně beze strachu,“ zdůraznil Plickert. Ekonomicky přínosný masopustní karneval láká mnoho turistů. V Kolíně a dalších porýnských městech začne počátkem února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám