Hlavní obsah

Vědec našel v australském jezeře meteorit starý 4,5 miliardy let

Britskému vědci Philu Blandovi se podařilo v bahně vysušeného australského jezera Eyre nalézt meteorit starý zhruba 4,5 miliardy let. Došlo k tomu jen pár dní před tím, než by vydatné deště stopy meteoritu zahladily. Informoval o tom server listu The Times.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Eyre

Článek

Jezero Eyre v rozsáhlé oblasti australského vnitrozemí má rozlohu přes 9000 čtverečních kilometrů a vodou se zalije jen několikrát za století. Zaplňuje se právě nyní - jen v řádu dnů poté, co profesor Bland po Novém roce našel 1,6 kilogramu vážící kámen. Ten patří mezi nejstarší meteority, jaké kdy na Zemi dopadly.

Pád meteoritu zaznamenali místní obyvatelé a pět na dálku ovládaných kamer koncem loňského listopadu. Od té doby se profesorův tým z Curtinovy univerzity v Západní Austrálii snažil meteorit najít.

Jde o jeden ze zhruba dvou desítek meteoritů, které se podařilo najít poté, co byla vystopována a zachycena dráha jejich dopadu na Zem. Díky těmto záznamům dokázali vědci také identifikovat, odkud meteorit pochází.

"Přiletěl k nám zpoza oběžné dráhy Marsu," řekl Bland. Předpokládá se, že jde o chondrit vzniklý během rané fáze tvoření sluneční soustavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám