Hlavní obsah

Gigantická zlatá socha Mao Ce-tunga už není

Sedmatřicetimetrová socha bývalého čínského vůdce Mao Ce-tunga už na svém místě v čínské provincii Che-nan nestojí. Byla podle tamních médií rozebrána jen několik dní poté, co svět obletěly zprávy, že se ji podařilo dokončit. Důvodem je zřejmě to, že stavba neměla povolení.

Foto: Stringer, Reuters

Hlava sochy předsedy Maa při stavbě

Článek

Stavba obří sochy natřené zlatou barvou vyšla téměř na tři milióny jüanů (11,5 miliónu Kč). [celá zpráva]

V pátek se na sociálních sítích začaly objevovat fotografie ukazující jen torzo sochy. Na snímcích chybí ruce i nohy „Velkého kormidelníka“, jak se Maovi přezdívalo. Jeho hlavu pak zakrývá černá látka.

Oficiální důvod pro odstranění sochy není znám. Server čínského deníku Žen-min ž'-pao uvedl, že důvod „není jasný“.

Železobetonového někdejšího komunistického vůdce Číny ale zřejmě vybudovali na zemědělské půdě bez povolení úřadů.

„Slyšel jsem, že byla včera zničena,“ řekl britskému Guardianu jeden z místních obyvatel, který nechtěl být jmenován. „Slyšel jsem, že to bylo proto, že zabírala půdu nějakého zemědělce.”

Zpravodaj listu The Guardian dal na svůj Twitter příspěvek, ve kterém píše: Otřesné zprávy: obří zlatá socha předsedy Maa byla v provincii Che-nan zbořena.

Zdroj z pozemkového úřadu v okrese Tchung-sü podle BBC odstranění sochy potvrdil, ale uvedl, že nevědí, kdy k tomu došlo. Agentura AFP napsala, že se zástupce místních úřadů nepodařilo kontaktovat, aby důvody vysvětlili.

Na stavbu přispěli místní podnikatelé a obyvatelé, kteří prý dlouho snili o tom, že by mohla v provincii Che-nan stát socha sjednotitele země.

Foto: Stringer, Reuters

Socha je vysoká téměř 37 metrů.

Celosvětová pozornost, kterou památník přitáhl, ale podle Guardianu nebyla příliš po vůli čínským úřadům. Na sociálních sítích často sklízela posměch i kritiku, že by se za investované peníze dalo například zlepšit školství v provincii.

Mao Ce-tung stál v čele komunistické revoluce, která vedla ke zřízení Čínské lidové republiky v roce 1949. Zemi sjednotil a vládl jí až do své smrti v roce 1976. Mao ale také Číně neomezeně vládl, likvidoval odpůrce a svévolně měnil hospodářský a společenský kurz, takže zahynuly desítky miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám